27 grudnia 2012

Rolada szpinakowa z łososiem

Roladę tą pierwszy raz jadłam w marcu u pani, która gotowała na chrzcinach moich dzieci. Pojechaliśmy z mężem, by dogadać co i jak i dała nam spróbować tą przystawkę. Zasmakowało nam i na Wielkanoc postanowiłam zrobić ją w domu, niestety znalazłam w internecie przepis w którym do ciasta dodawało się mąkę i efektem tego było gumowate ciasto. Wzięłam więc przepis sprawdzony od znajomej i tak już na każdej imprezie ta rolada jest stałym gościem na stole. Ma swoich zwolenników jak i przeciwników, bo jak wiadomo nie każdy lubi szpinak.


CIASTO SZPINAKOWE:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • szczypta gałki muszkatłowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Szpinak rozmrozić i odsączyć na druszlaku. 
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączony szpinak. Posolić i popieprzyć według uznania, wsypać gałkę. Smażyć,  do całkowitego odparowania, uważając by szpinak nie przypalił się. Odstawić do wystygnięcia.


Z jajek oddzielić żółtka od białek. Do zimnego szpinaku dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Delikatnie wymieszać, tak by struktura białek za bardzo się nie popsuła.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posmarować olejem.
Ciasto szpinakowe rozprowadzić na blaszce mniej więcej na wielkość 25x30 cm, można też użyć blaszki do ciasta o podobnych wymiarach.
Piec około 8-10 minut, aby ciasto się nie przypaliło. Wyjąć gorące z piecyka, położyć na górnej stronie nowy papier do pieczenia i odwrócić na drugą stronę. Papier na którym ciasto się piekło również zostawić. Zwinąć delikatnie w roladę i zostawić do całkowitego ostygnięcia.


FARSZ:
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g łososia wędzonego w kawałku lub w plastrach
Do miseczki wykładamy oba serki, dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wszystko razem mieszamy.
Rozwijamy ostygnięte ciasto na roladę, zdejmujemy papier do pieczenia na którym ciasto się piekło. Rozsamrowywujemy na tej stronie co się piekło przygotowaną masę serową. 


Łososia jeśli mamy w kawałku kroimy na cienkie plastry około 2-3 mm i rozkładamy go na kremie z serków. 


Zwijamy delikatnie roladę, pozbywając się pozostałego papieru do pieczenia.


 Zawijamy ściśle w folię spożywczą. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.



8 komentarzy:

  1. Witam będę robić tą roladke myśle ,że mi się uda ,po wykonaniu ją podzielę się uwagami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się uda i będzie smakowała.

      Usuń
  2. można dodać do ciasta 2 łyżki mąki pełnoziarnistej i rewelka - i nie jest gumiaste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta rolada nie jest "gumiasta" i ja akurat nie widzę sensu dodawania mąki do niej.

      Usuń
  3. Roladkę robię już od 2 lat, wyśmienita na wszelkie imprezy, bardzo dekoracyjna. POLECAM!!! Bardzo łatwa w przygotowania, a efekt murowany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. My też ją bardzo lubimy.

      Usuń
  4. szpinak ma byc liscie czy szatkowany?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.