BISZKOPT :
- 6 jajek
- 12 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki tortowej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę ( u mnie 32x20) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec do tzw. suchego patyczka (około 35-40 minut) w temperaturze 180 stopni. Z biszkoptu po ostudzeniu delikatnie zdjąć papier z boków i przekroić na 2 blaty.
MASA GALARETKOWA :
- 4 galaretki o różnych kolorach
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka masła roślinnego lub margaryny
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i przestudzić. Masło także rozpuścić i ostudzić.
Jajka utrzeć na parze z cukrem (tzn. w dużym garnku zagotować wodę, następnie zmniejszyć gaz na minimum i na garnku postawić miskę tak by nie dotykała wody).
W momencie, gdy żelatyna jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca, przelać ją do ubitych jajek, dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i ponownie wszystko razem wymieszać.
Szklankę masy zostawić a do pozostałej wrzucić galaretki, wymieszać.
Na jedną część biszkopta wyłożyć masę z galaretkami , przykryć drugim biszkoptem i polać wierzch masą zostawioną w szklance *.
* Należy uważać, aby masa za szybko nie stężała bo będzie ciężko ją rozprowadzić. Dlatego po dodaniu żelatyny trzeba wszystko sprawnie i szybko zrobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.