12 grudnia 2012

Sos Beszamelowy

Na początek trochę z encyklopedii: Sos beszamelowy – wymyślił go francuski urzędnik na dworze Ludwika XIV, Louis de Béchameil, markiz de Nointel. Jest to zasmażka z mąki na maśle, rozprowadzona mlekiem. Głównymi składnikami są mleko, mąka i masło, przyprawia się go solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
My ten sos używamy do większości zapiekanek, lasagne, cannelloni a także do sezonowych warzyw takich jak kalafior, brokuł czy fasolka szparagowa.
W przygotowaniu jest dosyć kapryśny, gdyż przy złym wymieszaniu utworzą się kluchy. W czasie stygnięcia jeszcze gęstnieje jego konsystencja. Dodaje on ostrym potrawą, ciekawego posmaku tworząc kontrast między ostrością a jego słodyczą. Oczywiście wg uznania można go doprawić pikantnie, ale u nas się przyjęła łagodna forma.
Zapraszam na przygotowanie krok po kroku.


SKŁADNIKI :
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki 
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • pół gałki muszkatołowej
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło.
Na średnim palniku dalej podgrzewamy. Do masła wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, aby mąka dobrze się połączyła, robimy jasną zasmażkę.
Do zasmażki dalej podgrzewając wlewamy mleko i energicznie, dokładnie mieszamy, aby nie powstały kluski. Na początku sos jest rzadki. Cały czas go mieszamy do momentu, gdy się zagotuję i zgęstnieje.
Zestawić z ognia, dodać startą gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz kolorowy do smaku. Wymieszać.




1 komentarz:

  1. Przyrządzam sos beszamelowy podobnie ale nie dodaję pieprzu i soku z cytryny,tylko samą świeżo startą gałkę muszkatołową (dodaję jej dość sporo).Cytryna pewnie trochę zmieni smak więc muszę koniecznie spróbować twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.