20 stycznia 2013

Kapusta zapiekana z brzoskwiniami i żeberkami

Kapusta z brzoskwiniami dziwne połączenie i pewnie nigdy bym nie wpadła na taki pomysł. Przepis dostałam od brata. Trochę go wzbogaciłam o przyprawy. Piekłam tę kapustę z duszą na ramieniu, bo nie wiedziałam czy będzie kto to zjeść. Aromat w trakcie pieczenia unosił się po całym domu. Pachniało pięknie. W smaku wyszła słodko-kwaśna kapucha. Mężowi smakowało, bo uwielbia kwaśne potrawy, ja też zjadłam ze smakiem. Z pewnością jeszcze powtórzymy kiedyś taki obiad.



SKŁADNIKI:
  • 1 kg kapusty kiszonej średniokwaśnej
  • 1 kg żeberek w paskach
  • 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
  • przyprawa do żeberek Appetita
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kminku
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, obsypać przyprawą do żeberek (całe opakowanie), polać olejem i odstawić na kilka minut.
Kapustę odcisnąć z kwasu. Posiekać nożem na drobniejsze części. 
Duże naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Pokrojoną kapustę wyłożyć do naczynia i odrobinę posolić i popieprzyć do smaku (oczywiście w zależności jaką mamy kapustę), dodać kminek, ziele angielskie i liście laurowe.
Brzoskwinie kroimy w plastry i układamy na kapuście. Polewamy całą zalewą z puszki. 


 Na wierzchu układamy żeberka.


W piekarniku nagrzanym do 180 stopni zapiekamy pod przykryciem około 120 minut, aż kapusta i żeberka będą miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.