25 marca 2013

Ciasto drożdżowe z owocami na krupczatce

Postanowiliśmy z dzieciakami przywołać wiosnę, bo już tego śniegu w tym roku mamy serdecznie dość. Przewertowałam internet w poszukiwaniu ciasta z owocami na mące krupczatce, gdyż tylko taką akurat w domu mieliśmy. I znalazłam na forum cincin przepis Krystyny9 na drożdżowe ciasto z owocami. Ciasto łatwe, choć jak każde drożdżowe wymaga dużo czasu. Dzieci były bardzo zadowolone mogąc układać owoce na cieście. Drożdżówki wyszła duża blacha, wszystkim ciasto smakowało, choć smak drożdży gdzieś w międzyczasie zaginął. Ciasto oczywiście jak najbardziej można robić na jajkach kurzych, ja akurat mam pod dostatkiem kacze, dlatego używam je do wypieków, bo jak dla mnie nadają się do nich idealnie. Słyszałam dużo opinii, że tych jajek się nie je, ale to bzdury. My korzystamy z nich kilka lat i nic nam nie jest. Jajka kacze najlepiej sprawują się do biszkoptów, sprawiają że się nie kruszy przy krojeniu. Jeśli byście mieli gdzieś okazję nabyć takie jajka to polecam.



ROZCZYN :
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 42 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka
  • 1 łyżka cukru 
W miseczce drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy przykryty ściereczką na około 15 minut , do momentu jak rozczyn podrośnie znaczy się zacznie pracować.

 
CIASTO:
  • 3 szklanki mąki krupczatki 
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego u mnie domowej roboty
  • 2 całe jajka (użyłam kaczych)
  • 1 żółtko i 1 białko osobno  (też u mnie kacze)
  • szczypta soli
  • 150 g margaryny
  • owoce wg uznania
Margarynę rozpuścić w garnuszku.
Całe jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy ucieramy mikserem, aż cukier się rozpuści.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy do niej utarte jajka z cukrem i wyrośnięty rozczyn.


Wymieszać wszystko dokładnie ręką lub mikserem z końcówkami hakowymi. Następnie dodawać stopniowo rozpuszczoną margarynę i wyrabiać dalej mikserem lub ręką przez około 10 minut, aż ciasto będzie odchodziło od miski.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość.



KRUSZONKA :
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 70 g margaryny
Mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy margarynę. Delikatnie siekamy chwilkę nożem, a później palcami robimy sypką kruszonkę.

Formę (24 x 36) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Do przygotowanej formy wykładamy wyrośnięte ciasto, lekko je ugniatając. Następnie smarujemy pozostałym białkiem i nakłuwamy je widelcem. Rozkładamy owoce, u mnie zamrożone jagody i truskawki i posypujemy kruszonką. 



Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut.



4 komentarze:

  1. I takie ciasta najbardziej smakuja :)
    POzdrawiam,Jola :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a to niespodzianka :) Przypadkowo odkryłam Twój blog i bardzo szybko znalazłam przepis na moją drożdżówkę. Bardzo się cieszę, że Wam posmakowała :)
    Pozdrawiam - Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  3. pisałam komentarz i niby był zatwierdzony a gdzieś w kosmos uleciał :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdzie nie uleciał tylko zapewne czekał na moderację. Ciasto super, a domyślam się że trafiłaś do mnie poprzez dyskusję na temat pobudek blogowania. Cieszę się, że mnie odwiedziłaś i zostawiłaś po sobie miły ślad. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.