Kiedyś na imprezie jedliśmy ziemniaki faszerowane kaszanką. Były pyszne, bardzo pikantne i chrupiące. Długo do nich dojrzewałam, aż postanowiłam je zrobić. I udało się osiągnąć efekt taki jaki chciałam. Pyszna kaszanka i ten delikatnie chrupiący ziemniak. Oczywiście najlepiej smakują z młodych ziemniaków, ale teraz jeszcze ich nie ma więc wykorzystałam stare kartofelki, tylko bardzo dobrze je wyszorowałam szczoteczką.
SKŁADNIKI :
- 7 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 serdelki kaszanki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka ostra
- olej do smarowania folii
Zagotować w garnku wodę. Wyłączyć i włożyć do wrzątku kaszankę. Sparzyć przez 10 minut.
W międzyczasie cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na złoty kolor na maśle z oliwą.
Kaszankę wyjąć z flaka do miseczki, dodać czosnek z cebulą. Wszystko wymieszać.
Z podpieczonych ziemniaków wydrążamy z środka miąższ, kroimy go w drobniutkie kawałeczki i dodajemy do kaszanki. Połączyć dobrze wszystkie składniki, na koniec doprawić pieprzem, solą i ostrą papryką do smaku.
Wydrążone ziemniaki układamy na blaszce z folią posmarowaną olejem.
Następnie do każdego nakładamy farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut.
Gorące ziemniaki podawać z sosem szczypiorkowym lub sosem czosnkowym.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszankę i podoba mi się ten sposób podania.
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania i podzielenia się swoją opinią. Dla nas jest pyszna. Pozdrawiam
Usuń