26 marca 2013

Ziemniaki faszerowane kaszanką

Kiedyś na imprezie jedliśmy ziemniaki faszerowane kaszanką. Były pyszne, bardzo pikantne i chrupiące. Długo do nich dojrzewałam, aż postanowiłam je zrobić. I udało się osiągnąć efekt taki jaki chciałam. Pyszna kaszanka i ten delikatnie chrupiący ziemniak. Oczywiście najlepiej smakują z młodych ziemniaków, ale teraz jeszcze ich nie ma więc wykorzystałam stare kartofelki, tylko bardzo dobrze je wyszorowałam szczoteczką. 


SKŁADNIKI :
  • 7 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 serdelki kaszanki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka ostra 
  • olej do smarowania folii
Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół wzdłuż i owinąć każdy osobno w folię aluminiową delikatnie posmarowaną olejem. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Zagotować w garnku wodę. Wyłączyć i włożyć do wrzątku kaszankę. Sparzyć przez 10 minut.
W międzyczasie cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na złoty kolor na maśle z oliwą.
Kaszankę wyjąć z flaka do miseczki, dodać czosnek z cebulą. Wszystko wymieszać.
Z podpieczonych ziemniaków wydrążamy z środka miąższ, kroimy go w drobniutkie kawałeczki i dodajemy do kaszanki. Połączyć dobrze wszystkie składniki, na koniec doprawić pieprzem, solą i ostrą papryką do smaku.
Wydrążone ziemniaki układamy na blaszce z folią posmarowaną olejem.
Następnie do każdego nakładamy farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut.


Gorące ziemniaki podawać z sosem szczypiorkowym lub sosem czosnkowym.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię kaszankę i podoba mi się ten sposób podania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania i podzielenia się swoją opinią. Dla nas jest pyszna. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.