30 kwietnia 2013

Kokosowy Raj

Ciasto wykombinowałam na szybko sama. Smakowało wszystkim. Jest mało słodkie i kremowe, do tego mega wilgotne. Pasuje na każdą okazję i nie wymaga dużo czasu na zrobienie. Niebezpiecznie szybko znika. Przepis na biszkopt oczywiście od Dorotki.



BISZKOPT :
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno blaszki (u mnie 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Boki mają zostać suche.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną i razem przesiewamy.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po trochu cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy przesiane mąki i na najwolniejszych obrotach miksujemy krótką chwilkę, aby tylko składniki się połączyły.
Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto od razu po upieczeniu opuszczamy na stół wyłożony ściereczką z wysokości około 50 cm, aby powietrze uciekło. Następnie odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.
Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.


KREM :
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 l mleka
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g margaryny
Około 1/2 szklanki mleka zostawiamy, a resztę gotujemy z wiórkami kokosowymi. W zostawionym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy z cukrem i następnie wlewamy je do wrzącego mleka z wiórkami. Energicznie mieszamy gotując około 2 minuty. Tak ugotowany budyń nakrywamy folią spożywczą, tak by ściśle przylegała do masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucierać mikserem, na koniec dodać cukier waniliowy.


PONCZ :
  • 2/3 szklanki soku jabłkowego
  • 1 kieliszek spirytusu
Sok jabłkowy mieszamy ze spirytusem.



WKŁADKA HERBATNIKOWA:
  •  herbatniki (około 2 średnich paczek)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru
Mleko zagotować, dodać kawę i cukier, wymieszać i odstawić do ostudzenia.


DEKORACJA :
  • cukrowa różowa posypka 
  • około 2 łyżeczek wiórek kokosowych
Na dno formy w której piekliśmy biszkopt układamy jeden blat i nasączamy 1/2 ponczu. Następnie wykładamy 1/2 kremu. Na kremie układamy herbatniki delikatnie zamoczone w mleku z kawą. Na herbatniki wykładamy resztę kremu zostawiając łyżkę masy do wysmarowania góry ciasta. Krem przykrywamy drugim blatem i nasączamy pozostałym ponczem. Wierzch smarujemy zostawioną masą i posypujemy wiórkami kokosowymi i posypką.
Wstawić na około 2 godziny do lodówki, aby masa się schłodziła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.