8 kwietnia 2013

Udka pomarańczowe

Pewnego dnia przyszedł mi do głowy pomysł, aby zrobić udka kurczaka z dużą nutą pomarańczy. Dlatego postanowiłam, że najlepszy aromat da świeży owoc wraz ze skórką. Był to strzał w dziesiątkę. Słodycz pomarańczy i pikantne chili zgrały się doskonale. Aromat roznosił się po całym domu. Z pewnością jeszcze nieraz mięsko z tego przepisu zagości u nas w domu, bo naprawdę było pyszne. 


MARYNATA :
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 50 ml oleju
  • 200 ml śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka miodu
Do miseczki ścieramy skórkę z pomarańczy, następnie wyciskamy również sok. Dodajemy pozostałe składniki (ilość chili w zależności czy lubimy łagodnie, czy bardziej pikantnie). Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 12 udek lub podudzi
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, i osuszamy. Następnie wkładamy do pudełka z przykrywką, zalewamy marynatą i zamykamy (można także włożyć w miskę i szczelnie owinąć folią spożywczą). Tak przygotowane udka wkładamy do lodówki na około 24 godziny, aby się zamarynowało.

Po tym czasie blaszkę wykładamy rękawem do pieczenia i wykładamy mięso. 


Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 205 stopni na 45 minut, następnie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę piekarnika na maksimum i pieczemy jeszcze około 15-25 minut, do zrumienienia skórki.

Kurczak taki świetnie się sprawdza na imprezy, gdyż jest bardzo aromatyczny, można również podawać go z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.