30 kwietnia 2013

Skrzydełka faszerowane z ananasem

Na święta wymyśliłam sobie skrzydełka z ananasem. Myślałam, że będę oryginalna z takim połączeniem. I zonk bo mąż stwierdził, że smak mu przypomina kawalerskie czasy, ale co się wiąże z tym, że smakowało. Wszyscy stwierdzili, że z kilku wersji nadziewanych skrzydełek przeze mnie zrobionych te były najlepsze. Więc na niejednej imprezie na pewno się pojawią. Polecam słodko-ostry smak, przeciwieństwa jak wiadomo się przyciągają.




  • 10 skrzydełek
Skrzydełka myjemy, a następnie wyjmujemy z nich kostki zostawiając całe lotki.

MARYNATA:
  • 150 ml syropu ananasowego (użyłam tego z puszki od ananasów)
  • 50 ml oleju
  • 100 ml śmietany
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, następnie zalewamy przygotowane skrzydełka i wkładamy do lodówki na 24 godziny.


FARSZ:
  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • 8 plastrów ananasa z puszki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 płaska łyżeczka chili
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu grubo mielonego
  • 6 gałązek grubego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • sól 
Ananasy kroimy w cieniutkie paseczki, szczypiorek drobno siekamy. Cebulę kroimy na średnia kostkę i przesmażamy na rumiany kolor na maśle.
Do mięsa mielonego dodajemy przygotowanego ananasa, szczypiorek i cebulkę. Wsypujemy pieprz i chili. Wszystko dokładnie mieszamy, na końcu doprawiamy solą.

Zamarynowane skrzydełka nadziewamy farszem, końce skrzydełek spiąć wykałaczkami.
Blaszkę wykładamy rękawem do pieczenia i wykładamy przygotowane skrzydełka. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 205 stopni na 45 minut, następnie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę piekarnika na maksimum i pieczemy jeszcze około 15 minut, do zrumienienia skórki.

Skrzydełka świetnie się sprawdzą na imprezie zarówno jako zimna jak i ciepła przekąska. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.