25 czerwca 2013

Papryka faszerowana kaszą kuskus i mięsem mielonym

Po fali upałów i suszy przyszła duchota i burzowa aura. Z jednej strony dobrze bo trawa bez codziennego podlewania usychała, z drugiej gorzej bo jak się rozleje to bez umiaru. Po godzinnym deszczu całe pola i podwórka niektórych sąsiadów pływają. Też pamiętam czasy kiedy u mnie tak było, że łódką można pływać, ale to czasy odległe pewnie z 1997 roku, bo jak przyszła budowa domku to trawnik podniósł się kilkanaście centymetrów i już woda z pola do nas nie spływa. Ja osobiście lubię i słońce i deszcz, ale w tym roku wilgoć dała dobre warunki komarom i uwierzcie, że nawet w dzień ciężko jest wysiedzieć na podwórku bo tylko czekają, aby ugryźć. Liczę, iż będzie jeszcze fala upałów która wysuszy mokre miejsca i wygoni tych krwiopijców. A na razie proponuję Wam bardzo smaczne połączenie papryki z mięsem i kaszą. Jest to posiłek dość lekki i zdrowy. Może być zarówno daniem na obiad jak i przystawką na imprezę. 


SKŁADNIKI :
  • 4 średnie papryki czerwone (po około 150 - 200 g każda)
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1/2 bułki czerstwej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • sól, pieprz
  • mleko
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 50 g żółtego sera
  • pęczek cienkiego szczypiorku
Bułkę tartą zalewamy taką ilością mleka, aby cała nim nasiąkła.
Kaszkę kuskus mieszamy ze szczyptą soli i zalewamy w naczyniu gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut (jeśli po tym czasie jeszcze zostanie woda, to odlewamy ją).
Papryki przekroić na pół, czyścimy z nasion i błon, myjemy i osuszamy. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem.
Do mięsa mielonego dodajemy paprykę wędzoną, namoczoną bułkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jajko. Wszystko razem mieszamy, na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy olejem. Układamy na niej połówki papryki do każdej wkładamy mniej więcej po równo kaszy kuskus.



Na kuskus nakładamy przygotowane mięso mielone. 



Przykrywamy wszystko folią aluminiową i pieczemy przez około 30 minut.
Następnie zdejmujemy folię, każdą paprykę posypujemy startym żółtym serem i pokrojonym szczypiorkiem. Zapiekamy jeszcze przez 15 minut, aż ser się ładnie przypiecze, a mięso zrobi rumiane.

Podawać same lub z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.

1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.