Poprzednia zupa ze szparagami spodobała się wielu osobom, a że sezon trwa, więc postanowiłam ugotować drugą tym razem na wywarze mięsnym. Smak zupełnie inny bo jest ona w zasadzie tylko szparagowa, bardzo je czuć, więc jeśli ktoś ich nie lubi to zupa go zapewne nie zachwyci. Można by było równie dobrze zrobić z niej krem, ale my nie przepadamy za taką konsystencją. Muszą być kawałki warzyw, zwłaszcza że córeczka lubi zjadać ziemniaki i marchewkę, a dopiero na końcu woła piciu zupki. I warto wspomnieć, że na ciepłe dni taka zupa jest idealnym posiłkiem, lekkim ale sycącym.
SKŁADNIKI :
- 250 g mięsa wieprzowego np. z łopatki
- 1200 ml wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
- paczka szparagów zielonych (500 g)
- 4 młode marchewki (średnie)
- 1 młoda pietruszka
- 1 mała papryczka ostra
- 5 średnich młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz, sól
W tym czasie obieramy szparagi (obcinamy minimalnie końcówki i zeskrobujemy twardą skórkę). Ostrą papryczkę czyścimy z nasion i kroimy w cieniutkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy pokrojone na około dwu centymetrowe części szparagi i chili. Wsypujemy łyżeczkę soli i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Następnie wlewamy około 100 ml wywaru z zupy i zostawiamy jeszcze na gazie przez minutę.
Po upływie wyznaczonego czasu, kiedy warzywa w zupie są już miękkie dodajemy z patelni podduszone szparagi razem z powstałym płynem i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Pod koniec zabielamy zupę śmietaną rozprowadzoną w około 100 ml wrzącego wywaru z zupy (tzn do kubka wlewamy zupę do niej wlewamy śmietanę i szybko mieszamy, a następnie wlewamy do garnka z zupą, zawsze w tej kolejności, co by się nie zważyła) i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 1/4 szklanki zimnej wody (woda musi być zimna, aby nie zrobiły się kluski). Na koniec doprawiamy zupę wg swojego smaku pieprzem i solą.
wygląda niewątpliwie smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :-)
Usuń