25 czerwca 2013

Zupa z zielonych szparagów

Poprzednia zupa ze szparagami spodobała się wielu osobom, a że sezon trwa, więc postanowiłam ugotować drugą tym razem na wywarze mięsnym. Smak zupełnie inny bo jest ona w zasadzie tylko szparagowa, bardzo je czuć, więc jeśli ktoś ich nie lubi to zupa go zapewne nie zachwyci. Można by było równie dobrze zrobić z niej krem, ale my nie przepadamy za taką konsystencją. Muszą być kawałki warzyw, zwłaszcza że córeczka lubi zjadać ziemniaki i marchewkę, a dopiero na końcu woła piciu zupki. I warto wspomnieć, że na ciepłe dni taka zupa jest idealnym posiłkiem, lekkim ale sycącym.


SKŁADNIKI :
  • 250 g mięsa wieprzowego np. z łopatki
  • 1200 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • paczka szparagów zielonych (500 g)
  • 4 młode marchewki (średnie)
  • 1 młoda pietruszka
  • 1 mała papryczka ostra
  • 5 średnich młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej mięso, liść laurowy, ziela angielskie i pieprz ziarnisty, oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Gotujemy około 30 minut, aby mięso zrobiło się miękkie. Marchewki, ziemniaki i pietruszkę obrać. Marchewki i pietruszkę kroimy na plastry, a ziemniaki w średnią kostkę. W momencie kiedy mięso już będzie podgotowane wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
W tym czasie obieramy szparagi (obcinamy minimalnie końcówki i zeskrobujemy twardą skórkę). Ostrą papryczkę czyścimy z nasion i kroimy w cieniutkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy pokrojone na około dwu centymetrowe części szparagi i chili. Wsypujemy łyżeczkę soli i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Następnie wlewamy około 100 ml wywaru z zupy i zostawiamy jeszcze na gazie przez minutę.
Po upływie wyznaczonego czasu, kiedy warzywa w zupie są już miękkie dodajemy z patelni podduszone szparagi razem z powstałym płynem i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. 
Pod koniec zabielamy zupę śmietaną rozprowadzoną w około 100 ml wrzącego wywaru z zupy (tzn do kubka wlewamy zupę do niej wlewamy śmietanę i szybko mieszamy, a następnie wlewamy do garnka z zupą, zawsze w tej kolejności, co by się nie zważyła) i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 1/4 szklanki zimnej wody (woda musi być zimna, aby nie zrobiły się kluski). Na koniec doprawiamy zupę wg swojego smaku pieprzem i solą.

2 komentarze:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.