4 czerwca 2013

Sernik z kulkami orzechowymi

Wczoraj był przepis na ciasto, które powstało przypadkiem z biszkoptu. I tak oto owy biszkopt miał być do tego sernika (przepis pochodził z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji), ale że ja gapa i upiekłam ciasto w za małej foremce, więc o przekładaniu nie było mowy. Nie żałuje, że tak wyszło, bo sernik polałam czekoladą i był on sam w sobie pyszny i obawiam się, że z biszkoptem i kremem maślanym to by było już za dużo smaków. A tak delektowaliśmy podniebienia puszystym, delikatnym sernikiem z masą mocno orzechową. Robi się go szybko i jest bardzo łatwy. Myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Podczas pieczenia tego sernika na dolną blachę piekarnika postawiłam blaszkę do połowy wypełnioną wodą. Ma to na celu uchronić sernik przed pękaniem, i chyba się sprawdza, bo pęknięcia nie było ani jednego i sernik prawie nie opadł.


KULKI ORZECHOWE :
  • 300 g orzechów włoskich zmielonych
  • 1 i 1/3 szklanki kwaśnej śmietany (u mnie 12 %)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 Orzechy połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę i wymieszać na jednolitą masę.

MASA SEROWA (wszystkie składniki w temp. pokojowej) :
  • 750 g półtłustego białego sera (używam z Lidla w kostkach po 250 g)
  • 125 g margaryny
  • 300 g cukru pudru
  • 8 dużych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę (dno i boki) (u mnie 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.
Ser zmielić trzykrotnie lub przecisnąć przez praskę.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dalej ucierając dodawać po jednym żółtku i na koniec proszek budyniowy i proszek do pieczenia, zmiksować na gładką masę.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Drewnianą łyżką delikatnie wszystko wymieszać, tak by struktura ubitego białka została jak najbardziej zachowana.

Do blaszki wylewamy 1/2 masy serowej. Z masy orzechowej formujemy w dłoniach kulki i układamy na wyłożonym serze.

 

Pozostałą masę serową wylewamy na wierzch tak, aby zakryła kulki orzechowe.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 80 minut na środkowym ruszcie (na niższym poziomie postawić blaszkę wypełnioną do połowy wodą).
Sernik po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystudzenia.

POLEWA :
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
W kąpieli wodnej robimy polewę tzn. w małym garnku gotujemy wodę na wolnym ogniu, na wodę stawiamy szklaną miseczkę do której wrzucamy czekoladę, mleko i masło,  mieszamy aż dokładnie wszystko się roztopi i połączy na gładką polewę.

Zimny sernik polać polewą i po wierzchu posypać zmielonymi orzechami. Odstawić do zastygnięcia.



9 komentarzy:

  1. Zainteresowała mnie ta masa orzechowa w formie kulek, wygląda naprawdę bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś tylko lubi orzechy to na pewno mu zasmakuje. W oryginale był jeszcze ciemny biszkopt i krem maślany z orzechami, ale myślę że to już by było za dużo, bo sam w sobie jest pyszny.

      Usuń
  2. Justynka a maslo moze byc ? Powiedz mi jeszcze ile gr. budyn musi byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu oczywiście można margarynę zastąpić dobrej jakości masłem. A budyń standardowo ma 40 g.

      Usuń
    2. Dzisiaj bede piec z masa makowa :)

      Usuń
    3. Też kiedyś upiekę z makiem. Może na urodziny dzieciaków :-)

      Usuń
  3. a o c ta woda w blaszce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W poście jest odpowiedź na to pytanie, wystarczy przeczytać :-)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.