Dziś proponuję danie z soczewicą, szybkie, smaczne i sycące. Soczewica jest wartościowym i pełnym w witaminy i składniki mineralne warzywem. Jest ona bogatym źródłem kwasu foliowego, a jak wiadomo jest on potrzebny do tworzenia się czerwonych krwinek, zatem będzie to danie odpowiednie dla kobiet w ciąży bo z doświadczenia wiem, że wtedy jest ogromne zapotrzebowanie na niego. Soczewica zawiera również bardzo mało tłuszczu i nie posiada cholesterolu. Wniosek taki, że powinniśmy ją jeść często. Ja dopiero zaczynam z nią przygodę, choć jako dziecko jadłam na koloniach z francuską młodzieżą (u nich był to podstawowy składnik), ale na pewno jeszcze nie jeden przepis powstanie bo soczewicy w szafce mam pod dostatkiem, do wyboru do koloru.
SKŁADNIKI (na 2 osoby) :
- 1 szklanka soczewicy zielonej (u mnie firmy Halina)
- 2 i 1/2 - 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki curry
- 1 duża marchewka
- 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- sól, pieprz
- świeże oregano
W międzyczasie obieramy marchewkę i i kroimy ją w dość grube słupki.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy i wrzucamy zamarynowanego kurczaka i marchewkę. Podsmażamy przez około 5 minut, następnie wrzucamy soczewicę i mieszając trzymamy na ogniu jeszcze 2 minuty po czym zalewamy 2 i 1/2 szklanki bulionu. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez około 30 minut, aż soczewica będzie miękka (gdyby wchłonęła wszystki płyn i jeszcze była twardawa podlać resztą bulionu).
Około 5 minut przed końcem duszenia, gdy soczewica będzie prawie miękka dorzucić zielony groszek. Na samym końcu posolić i popieprzyć do smaku.
Danie podawać gorące posypane świeżymi listkami oregano.
bardzo dobre danie, świetny pomysł, dzięki:)
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis,jadlam kiedyś to danie ,lecz nie pamiętałam jak je przyrządzić , proszę jednak o radę z czym je podawać ? może być ryż ?
OdpowiedzUsuńMy to po prostu jemy samo bez dodatków, bo jednak soczewica jest sycąca. :-)
UsuńWitam świetny przepis! mam jednak pytanko czy danie podawane z ryżem będzie dobrym pomysłem
OdpowiedzUsuń?
wg mnie ryż jest zbędny, to już jest danie gotowe i żadne dodatki do niego nie są potrzebne :-)
Usuń