7 lipca 2013

Kokardki z warzywami w sosie serowym

Szybki i smaczny obiad. Aksamitny sos z serka topionego, podkreśla smak warzyw i makaronu. Ogólnie mówiąc nie lubię oliwek, ale że stały w lodówce więc postanowiłam je wykorzystać i szczerze nawet bardzo ich nie czuć. Mąż nawet na początku myślał, że to pieczarki, a też nie przepada za tymi malutkimi czarnymi koralikami. Potrawę tę doprawiamy do smaku na samym końcu, gdyż wszystko zależy od serka topionego, jedne są bardziej, a drugie mniej słone. U mnie danie zostało posypane prażoną cebulką, ale jeśli jej nie lubimy lub nie mamy to spokojnie ją pomijamy. Jest to dodatek jak dla mnie smaczny, ale nie konieczny. Nasionek z ostrej papryczki wrzucamy tyle, aby ostrość nam odpowiadała, bo jak wiadomo z całego strąka to one są najostrzejsze, ja dodałam tylko 6 sztuk, bo niechciałam, aby za bardzo paliło.


SKŁADNIKI :
  • 150 g makaronu kokardki
  • 1 mała młoda cukinia
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 ostra papryczka
  • 1/2 pęczka szparagów białych
  • 10 sztuk oliwek czarnych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 serek topiony (smak dowolny)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: prażona cebulka
Ze szparagów zdejmujemy wierzchnią skórkę i odcinamy stwardniałe końce (około 4). Kroimy na kawałki około 4 centymetrowe. Paprykę słodką oczyścić z nasion, cukinię dokładnie umyć. Oba warzywa pokroić w grubą kostkę, a oliwki na połówki. Ostrą paprykę umyć i pokroić w cienkie plasterki.

W garnku zagotować wodę na makaron z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i łyżką oleju. Kiedy woda wrze wrzucamy makaron i od czasu do czasu mieszając gotujemy, aż będzie al dente czyli półtwardy.

Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju i wrzucamy przygotowane szparagi, papryki (z ostrej dodajemy nasionka wg uznania, w zależności jak bardzo ostro lubimy), cukinię i oliwki. Podsmażamy przez około 10 minut, następnie dorzucamy wyjęty prosto z wody makaron. Dusimy wszystko 5 minut, po czym dodajemy śmietanę i serek topiony i czekamy, aż się rozpuści. Często mieszamy. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeśli lubimy to każdą porcję możemy posypać łyżką prażonej cebulki.



ze szparagów zdejmujemy wierzchnią skórkę i odcinamy stwardniałe końce (u białych około 4 cm - See more at: http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/06/zupa-wiosenna-ze-szparagami.html#sthash.77nBnt6X.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.