9 lipca 2013

Risotto z winem BURNARJ

Dziś przepis i opis wrażeń po degustacji wina BURNARJ. 

 Dzięki uprzejmości pani Natalii miałam okazję spróbować wino półwytrawne czyli Semiseco, w ofercie są jeszcze wytrawne Brut i wytrawne bez dodatku cukru Brut Nature. Co najciekawsze jest w tym winie to to, że nie jest ono wyprodukowane z winogron, i tutaj zdziwienie bo z pomarańczy. Jest to trunek hiszpański wytwarzany metodą tradycyjną z soku najwyższej jakości pomarańczy, produkowany bez dodatku wody. W czasie pierwszej fermentacji wino uzyskuje odpowiednie procenty, a drugą fermentację przechodzi już w butelkach, gdzie dopiero teraz naturalnie wytwarzają się bąbelki. Więcej informacji możecie przeczytać na stronie www.burnarj.pl.
Otrzymane wino w pierwszej kolejności użyłam do przygotowania risotta z kurczakiem i warzywami, wino na patelni ładnie pachniało i do potrawy również pasowało. Aromat unosił się po całej kuchni.
Później przyszedł czas na degustację kieliszkową, ja lubię tylko wina słodkie, więc nawet nie próbowałam, ale miałam 3 króliki doświadczalne. Ich opinie były różne, zapachu soku pomarańczowego nie czuli, bardziej skórki. Po wypiciu zachwyt wyraziła tylko jedna osoba, druga była obojętna, a trzeciej w ogóle nie smakowało. Nie ma jednak co się dziwić bo każdy ma swój smak i lubi co innego. 
Wino zgodnie ze wskazówkami było porządnie schłodzone co widać na poniższym zdjęciu skraplającą się wodą na butelce. Również na fotce udało mi się ująć bąbelki w kieliszku, pojawiają się podczas wlewania wina i dość szybko znikają. 
Na koniec mogę dodać tylko, że każdy musiałby sam spróbować i ocenić czy wino przypadnie mu do gustu czy nie.


SKŁADNIKI :
  • 200 g ryżu okrągłego pełnoziarnistego
  • około 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka żółta
  • 250 ml wina BURNARJ
  • około 1200 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki. Obsypać 1/2 łyżeczki soli, papryką ostrą i słodką, polać oliwą, dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut.
Cukinię i papryki kroimy na małe kawałki.
Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni przez chwilkę, pod koniec wrzucamy na około minutę pokrojone warzywa.
Na dużej patelni roztopić masło i wrzucić pokrojony w małą kostkę czosnek, wrzucić surowy ryż i mieszając smażyć na średnim ogniu około 3 minut, uważając aby czosnek i ryż się nie przypaliły. Następnie zalać to winem i na średnim palniku często mieszając podgrzewać, do momentu gdy ryż wchłonie płyn. Teraz będzie etap się powtarzał tzn. gdy wino jest prawie całkiem wchłonięte wlewamy wazówkę bulionu, często ale delikatnie mieszamy do ponownego wchłonięcia płynu, i znów wazówkę bulionu wlewamy i mieszamy i tak czynność powtarzamy, aż ryż będzie al dente. 
Do tak przygotowanego ryżu  wrzucamy usmażone wcześniej mięso z warzywami. Wciąż podlewając łyżką bulion, tak by ryż nie stał się suchy podgrzewać oczywiście mieszając do uzyskania miękkiego ryżu. Na końcu doprawić solą i pieprzem według uznania. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.