26 listopada 2013

Karczek zapiekany z pieczarkami i cebulą w zalewie

Jeśli nie wiecie co zrobić na obiad lub czym na imprezie zaskoczyć gości to proponuje Wam oto taką karkówkę. Pieczona w jednym naczyniu z warzywami i sosem, jeśli chcemy zrobić większą porcję, to po prostu zwiększamy ilość składników i układamy w naczyniu kolejne warstwy. Przepis dostałam od Renatki z naszej wspaniałej facebookowej grupy fascynującej się dobrą kuchnią, słodkimi wypiekami i gadulstwem. Tak upieczona karkówka idealnie pasuje w połączeniu z ziemniaczkami, kaszą gryczaną i chlebem, wiem bo sprawdziłam. I wiecie co bez żadnych dodatków też znika w niewyjaśnionych okolicznościach prosto z naczynia. Po prostu jest pyszna.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • przyprawa do mięsa np Delikat (u mnie lidlowska)
  • 2 łyżki masła
  • mąka
Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm i obsypać z obu stron dokładnie przyprawą, odstawić na 15 minut. 
Cebulę obrać i pokroić w półplastry o grubości 0,3 - 0,5 cm. 
Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Na patelni rozgrzać masło, karkówkę obtaczać dokładnie w mące i obsmażać na złoty kolor z obu stron.


Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Na spód układamy kilka plastrów karkówki, następnie połowę pieczarek i na nie połowę cebuli. Na cebulę wykładamy resztę mięsa, pieczarek i cebuli. 
Odstawiamy na chwilkę na bok i przygotowujemy zalewę.

ZALEWA :
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek octu winnego
  • 8 łyżek wody
Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować.
Gorącą zalewę wylewamy na wszystkie składniki w naczyniu do zapiekania, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut, aż mięso będzie miękkie (najlepiej sprawdzać widelcem, gdyż czas pieczenia zależy od grubości mięsa).


9 komentarzy:

  1. Sprawdziłam - pyszna :) Następnego dnia tak samo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam bardzo podobna karkowke tylko, ze z grzybami lesnymi. Przyprawiane tylko sola i pieprzem.

    Dzisiaj zrobilam wg Twojego przepisu. Nie mialam jednak octu winnego uzylam wiec soku z cytryny. Danie wyszlo bardzo dobre. Slodko kwasne, takie smaki moja rodzina uwielbia. Podalam z ryzem na sypko. Reszte zjedlismy na kolacje z chlebem. Ten sos byl pyszny.

    Ciesze sie ze natrafilam na Twojego bloga. Coraz czesciej korzystam z Twoich przepisow. Robilam juz nadziewane pieczarki a w kolejce czekaja jeszcze buleczki czosnkowe i wiele innych. Powodzenia, bede czesto zagladac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że danie smakowało i dziękuję za bardzo miły komentarz. Takie słowa podbudowują mnie w tym co robię :)

      Usuń
  3. Dzisiaj wyprubowalam. Bylo pyszne :-) . Nawet na zimmno z chlebem czy buleczkom smakuje wysmienicie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda ten karczek Jest soczysty i pyszny. Polecam też wersję z serem
    http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/karczek-pieczony-z-pieczarkami/

    OdpowiedzUsuń
  5. super będę śledzil twoje przepisy pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. w ilu stopniach pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest napisane że 200 stopni .

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.