2 stycznia 2014

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i papryką w panierce

Na kolejne testy od sklepu redcoon.pl  dostałam małą frytkownicę firmy Steba. Urządzenie to przeznaczone jest zarówno do pieczenia frytek, różnego rodzaju przekąsek jak i fondue. Na wyposażeniu mamy 6 widelczyków i obręcz do ułożenia ich. Sprzęt wykonany ze stali nierdzewnej, termostat do 190 stopni, lampka kontrolna sygnalizująca nagrzanie się oleju, pojemność 0,9 litra, co jest wygodne jeśli chcemy smażyć nieduże porcje. Minusem jak dla mnie jest koszyczek, gdyż ciężko go się wyjmuje i rysuje wnętrze frytkownicy. Ja na chwilę dzisiejszą przetestowałam ten sprzęt do usmażenia frytek i pieczarek faszerowanych, na które przepis poniżej. Sprzęt sprawdził się znakomicie i nie będę ukrywać że ułatwił mi pracę i zaoszczędził czasu i bałaganu na kuchence.

http://www.redcoon.pl/B434493-Steba-DF-90_Frytkownice?xtmc=steba&xtcr=41

A oto i wspomniane pieczarki, dzięki frytkownicy wyszły ładne kuleczki, można również upiec je na patelni, ale wtedy już nie będą tak okrągłe. Pieczarki te idealne są na święta lub na zwykłą imprezę jako przekąska.


SKŁADNIKI :
  • 15 kapeluszy niedużych pieczarek
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1/2 dużej papryki czerwonej
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
Kapelusze pieczarek obieramy lub jak kto woli tylko czyścimy, układamy do góry blaszkami i delikatnie solimy każdy.
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i cebulkę. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do każdego kapelusze pieczarki nakładamy farszu mięsnego i formujemy kulki.


PANIERKA :
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta (około 10 łyżek stołowych)
Do jednej miseczki wbijamy jajko i dodajemy mleko, rozmącamy za pomocą widelca.
W drugą miseczkę wsypujemy bułkę tartą.

Frytkownice napełniamy olejem i rozgrzewamy do 190 stopni.

Każdą kulkę obtaczamy w miseczce z jajkiem, a następnie w bułce i po kilka sztuk (zależnie ile się zmieści, u mnie po 4) wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy na złoty kolor przez około 5-8 minut. 


Usmażone pieczarki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Idealnie smakują podawane na gorąco z ulubionym dipem.


http://www.redcoon.pl/

1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.