Przyszła mi ochota na ptysie, ale nie takie zwykłe, tylko serowe. Przepis znalazłam tutaj, wyszły bardzo delikatne, w smaku mocno serowe. Okres obecnie jest walentynkowy, więc moje są w kształcie serduszek, ale równie dobrze możemy upiec zwykłe kleksy łyżką nakładane. Jeśli wyciskamy szprycą ciasto to warto wziąć najszerszą końcówkę prostą, bez żadnych wzorów, aby ser się nie blokował. Farsz zrobiłam z podsmażonych pieczarek, papryki świeżej czerwonej, twarogu i zdrowej kaszy jaglanej. Ptysie możemy przygotować wcześniej, a w odpowiednim momencie później je tylko podpiec. Na zimno też można je spożywać, ale na ciepło są o niebo lepsze. Zniknęły w tempie ekspresowym i idealnie smakowały z kubkiem czerwonego barszczyku.
PTYSIE SEROWE :
- 80 g masła
- 250 ml wody
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka utartego żółtego sera
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycą z okrągłą końcówką (bez żadnych wzorków) wyciskamy ptysie o kształcie serca, wyciskamy dwie warstwy na sobie by ptysie były wyższe, można równie dobrze wycisnąć lub łyżką wyłożyć zwykłe kleksy zamiast serduszek.
Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
Upieczone ptysie zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.
FARSZ :
- 350 g pieczarek
- 1/2 białej części pora
- 2 łyżki masła
- 100 g sera białego półtłustego
- 70 g śmietany 30 %
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1/4 czerwonej papryki
- sól, pieprz
- przyprawa do twarożków
Pieczarki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Pora kroimy na ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki.
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i por, delikatnie solimy i podsmażamy na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy, aby tłuszcz odciekł.
Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki i pora przekładamy do miski, dodajemy twaróg, śmietanę, kaszę jaglaną i paprykę, Wyrabiamy farsz i doprawiamy go do smaku pieprzem, przyprawą do twarożków i ewentualnie solą.
Ptysie nacinamy tak by weszła nam do środka łyżeczka z farszem, ale nie przecinamy całkowicie. Za pomocą łyżeczki wkładamy do każdego ptysia po troszku farszu i zamykamy.
Nafaszerowane ptysie posypujemy papryką słodką lub ostrą (wg uznania) i podpiekamy przed samym podaniem przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń