Sosy w dzisiejszych czasach możemy kupić wszędzie, ale polecam zrobić w domu samodzielnie. Takie domowe są o wiele zdrowsze i smaczniejsze, i co ważne doprawimy je wg swojego smaku, bo te sklepowe często są przesolone. Przepis jest zlepkiem obserwowanych przeze mnie programów kulinarnych, zrobiłam tak by nam smakowało. Sos boloński możemy użyć do lasagne, spaghetti czy każdego innego makaronu, idealny również z ryżem.
SKŁADNIKI :
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 puszki całych pomidorów (użyłam domowych)
- 50 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 płaska łyżka tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Najlepszy sos ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńKlasyka w najlepszym guście, jestem TU pierwszy raz i bardzo mi się podoba, miło i z sercem, pozdrowienia dla odważnych pomocników oraz Autorki!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak miłe słowa i również pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNajlepszy sos boloński jaki jadłam :) od dziś to jest mój numer jeden :) bardzo smaczny z dodatkiem marchewki :), i winko musi być :)
OdpowiedzUsuń