1 kwietnia 2014

Piersi i udka z kaczki w sosie miodowym

Szukałam przepisu na kaczkę, ale nie mogłam znaleźć takiego, który by mi się spodobał, dlatego wreszcie wykorzystałam przepis na piersi z kurczaka z Książki kucharskiej polskie przepisy Ewy Aszkiewicz. Zmniejszyłam odrobinę ilość miodu i dodałam od siebie rozmaryn. Jak nie przepadam za mięsem kaczym, to to dla mnie było pyszne. Ja akurat miałam 2 udka i 2 piersi, ale jeśli miałabym wybierać to jednak bardziej przekonuje mnie mięso z udek, ale to kwestia gustu.


SKŁADNIKI :
  • 4 udka z kaczki lub 2 piersi i 2 udka z kaczki
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do panierowania
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • szklanka mleka tłustego (3,2 % lub więcej)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 gałązki rozmarynu
Mięso umyć i obsuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Pieprz, paprykę i sól mieszamy razem i nacieramy nimi mięso, odstawiamy na 10 minut do lodówki.


W głębokiej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy całe ząbki czosnku (mogą być nie obrane) i smażymy, aż się zarumienią, po czym je wyjmujemy i wyrzucamy. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Ognień zmniejszamy na mały i do mięsa wlewamy mleko wymieszane z miodem, wkładamy rozmaryn, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 30 - 45 minut w zależności od wielkości mięsa. 


W czasie duszenia mleko się zredukuje, będzie trochę przypominać jakby zwarzone, ale tak ma być, sos w połowie duszenia spróbować i ewentualnie doprawić przyprawami, ma być pikantny i słodki.
Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami i surówką.


5 komentarzy:

  1. Ciebie to mąż powinien nosić na rękach za te wszystkie dobrocie, które robisz! Jesteś moją inspiracją :) Pozdrawia Ania z Białegostoku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się z tak miłych słów. A mężowi przekażę, tylko nie wiem czy na dłuższą metę by wytrzymał ;)

      Usuń
  2. Wypobuje i za niedlugo dam znac... wyglada pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja... przepyszne...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny przepis. Wypróbowałam w święta, akurat padł mi piekarnik, a miałam cała kaczke do upieczenia. Spodobał mi sie ten przepis, podzieliłam kaczke na dwa udka i piersi i zrobiłam wedłu przepisu. Wyszła wspaniale. Kolega, który był u nas na obiedzie sywierdził : dobrze, że Ci sie popsuł ten piekarnik :))))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.