13 czerwca 2014

Pączki puszyste z truskawkami smażone na oleju rzepakowym

Pączki kto by ich nie lubił. Ja trafiłam na mój ulubiony przepis. Inspirację zaczerpnęłam z książki Kuchnia Polska Domowe Wypieki. U mnie nadzienie ze świeżych truskawek. Pączki są idealnie puszyste i mięciutkie. Wierzch z chrupiącego lukru i słodkich kandyzowanych owoców. I niech ktoś nie pomyśli, że możemy je tylko upiec w czasie karnawału, bo w każdym okresie smakują wyśmienicie. I oczywiście zamiast świeżych owoców możemy spokojnie nadziać je ulubioną konfiturą czy nutellą.
Pączki dołączam do akcji  „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”.


ROZCZYN :
  • 1 szklanka ciepłego mleka (około 35-40 stopni C)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 650
  • 40 g drożdży świeżych
Do mleka dodajemy cukier mąkę i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na 15 minut, aby rozczyn podrósł.


CIASTO :
  • rozczyn
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 4 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki prawdziwego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • świeże truskawki
  • olej rzepakowy do smażenia ( około 1 i 1/2 litr)
Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Rozczyn przelać do dużej miski, dodać do niego żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mąkę. Wyrabiamy energicznie ciasto przez minimum 10 minut, aż będzie puszyste i elastyczne. Na koniec dodać płynne, chłodne masło i wyrabiać jeszcze do momentu, aż całe masło połączy się dokładnie z ciastem i ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek miski. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce na około 60 - 90 minut, dokładniej do czasu, kiedy podwoi swoją objętość.


W międzyczasie truskawki obrać z szypułek, umyć, osuszyć i delikatnie oprószyć odrobiną mąki.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, odrywamy po kawałku, do środka wkładamy po 2-3 truskawki i dokładnie zlepiamy brzegi, żeby w czasie puszenia się nie rozeszły. Uformowane pączki układamy w dość sporych odległościach na stolnicy oprószonej mąką, przykrywam ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce na 20 minut.
Olej w wysokim garnku lub we frytkownicy rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Wrzucamy partiami pączki i smażymy z dwóch stron na brązowy kolor. Następnie wyjmujemy na kratkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odciekł nadmiar tłuszczu. Czas smażenia należy dostosować do wielkości pączków, tak aby były przepieczone w środku.

DEKORACJA :
  • sok z jednej cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • cukier puder
  • kandyzowane owoce do dekoracji
Sok z cytryny mieszamy z wodą i dodajemy cukier puder. Rozcieramy na gładką masę (cukru pudru dodajemy tyle ile wezmą płyny, lukier ma być dość gęsty).
Przestudzone pączki smarujemy lukrem i posypujemy od razu kandyzowanymi owocami. Zostawiamy na chwilę, aby lukier zastygł.


Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 , idealnie sprawdza się do smażenia, pieczenia jak i na zimno. Nazywamy go naszą Oliwą z Północy. Zawarte w nim kwasy wspierają nasz organizm, dzięki czemu lepiej funkcjonuje.

2 komentarze:

  1. Ale to musi być pyszne :-) wpraszam się na kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... domowe pączki, wyglądają bardzo puszyście i smacznie,
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.