Pewnie będą tacy co się oburzą bo jak to pizza ze szparagami, ale przecież nikt mi nie zabroni na ciasto położyć składników, które lubię. Pizza wyszła smaczna, dobrze wyczuwalne smaki szparaga i pomidorów. Idealna na obiad jak i na romantyczną kolację.
Przepis dołączam do akcji „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”.
CIASTO :
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 125 ml ciepłej wody
- 2 płaskie łyżki cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
Do miski z pracującymi drożdżami dodajemy resztę składników i zagniatamy lśniące ciasto, zajmuje to około 10 minut. Ciasto będzie dobrze wyrobione w momencie kiedy będziemy odczuwać, że w dłoniach jakby pękały nam bąbelki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować sos i szparagi.
SOS :
- 4 duże pomidory
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Delikatnie podsmażamy i dodajemy pokrojone w niewielką kostkę pomidory, posypujemy cukrem. Dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. na koniec doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie jeszcze cukrem, sos nie może być zbyt kwaśny. Odstawiamy do wystudzenia.
WSAD :
- 32 sztuki cienkich szparagów zielonych
- 32 cienkie plastry wędzonego boczku
- 200 g żółtego sera
Ser żółty ścieramy na tartce o średnich oczkach i dzielimy na 4 kupki.
Przygotowujemy blaszki do pieczenia pizzy lub blachy piekarnikowe wykładamy papierem i posypujemy mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą część rozwałkowujemy na kształt pizzy , brzegi lekko zwijamy, aby były grubsze. Oba ciasta smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, posypujemy każde kupką sera, układamy na każdą pizze po 16 szparagów w miarę równych odległościach. Na koniec posypujemy pizze resztą sera.
Pieczemy przez około 20 minut, aż ser będzie ładnie rozpuszczony, a spód pizzy rumiany, ale niespieczony zbytnio. Kroimy na małe trójkąciki na których będzie po 1 - 2 szparagi.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 dlatego polecam używać go w codziennej kuchni. Jest on idealny między innymi do pieczenia, smażenia, do sosów, sałat czy ciast. W mojej kuchni nigdy go nie brakuje, bo wiem co dobre.
Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń