Kilka dni temu oglądając program Ewy Wachowicz natrafiłam na surówkę Coleslaw. Miałam obawy przed jej zrobieniem, gdyż jakoś nie przekonywał mnie cukier puder. Zrobiłam ją raz i w ciągu 2 tygodniu powtórzyłam jeszcze kilka razy do obiadu i na grilla. Suróweczka jest pyszna, jedna z najlepszych domowych jakie jadłam, a kupnych to nawet nie ma sensu do niej porównywać.
SKŁADNIKI :
Kapustę pokroić jak najcieniej, a później jeszcze drobniej posiekać. Marchewki obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko zmieszać w misce i przygotować sos.
SOS :
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki mleka 3,2 %
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego jasnego
- 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
Wygląda pysznie, martwi mnie tylko ta ilość majonezu...
OdpowiedzUsuńLubimy majonez, nie ma powodów do zmartwień,surówka jest mega smaczna :)
Usuńwłasnie zrobiłam, tylko zamieniłam zwykłą białą kapustę na pekińską bo białej pod ręką nie było
OdpowiedzUsuńpycha