12 czerwca 2014

Surówka Coleslaw

Kilka dni temu oglądając program Ewy Wachowicz natrafiłam na surówkę Coleslaw. Miałam obawy przed jej zrobieniem, gdyż jakoś nie przekonywał mnie cukier puder. Zrobiłam ją raz i w ciągu 2 tygodniu powtórzyłam jeszcze kilka razy do obiadu i na grilla. Suróweczka jest pyszna, jedna z najlepszych domowych jakie jadłam, a kupnych to nawet nie ma sensu do niej porównywać. 


SKŁADNIKI :
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
Kapustę pokroić jak najcieniej, a później jeszcze drobniej posiekać. Marchewki obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko zmieszać w misce i przygotować sos.

SOS :
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki mleka 3,2 %
  • 1/2 szklanki majonezu
  •  1 i 1/2 łyżki octu winnego jasnego
  • 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
Do słoiczka wsypać cukier puder, sól, pieprz, zalać mlekiem, dodać majonez, ocet winny i sok z cytryny. Słoiczek zakręcić i potrząsać nim, aż wszystko dokładnie się wymiesza. Gotowym sosem zalać kapustę z marchewką i cebulą, za pomocą łyżki wymieszać wszystko i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, martwi mnie tylko ta ilość majonezu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubimy majonez, nie ma powodów do zmartwień,surówka jest mega smaczna :)

      Usuń
  2. własnie zrobiłam, tylko zamieniłam zwykłą białą kapustę na pekińską bo białej pod ręką nie było
    pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.