Zima to taki czas, że w sklepach brakuje naszych pachnących letnich warzyw i owoców, dlatego dobrym pomysłem jest zachowanie ich w słoikach. I tak dziś polecam domowy, gęsty przecier pomidorowy. Idealny do sosów, zup i innych dań.
SKŁADNIKI :
- 3 kg mięsistych bardzo dojrzałych polnych pomidorów (najlepsze podłużne)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Powstałą pulpę wlewamy do garnka. Stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy bez przykrycia, aż większość płynu odparuje (mniej więcej od 2 do 3 godzin). Pamiętajmy o częstym mieszaniu, aby przecier się nie przypalił. Na koniec wsypujemy cukier i sól i gotujemy jeszcze 10 minut.
Do wyparzonych, czystych słoiczków nakładamy gorący przecier i szybko natychmiast zakręcamy. Odstawiamy na szafkę, stawiając słoiczki na dekielkach czyli do góry dnem.
Kiedy słoiczki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce i możemy spokojnie przechowywać nawet rok.
Uwielbiam domowy przecier pomidorowy :) jak dobrze móc go otworzyć i wypić z apetytem w jesienne popołudnie lub ugotować pyszną pomidorową zimą :) Monika.
OdpowiedzUsuń