20 sierpnia 2014

Przecier pomidorowy

Zima to taki czas, że w sklepach brakuje naszych pachnących letnich warzyw i owoców, dlatego dobrym pomysłem jest zachowanie ich w słoikach. I tak dziś polecam domowy, gęsty przecier pomidorowy. Idealny do sosów, zup i innych dań. 


SKŁADNIKI :
  • 3 kg mięsistych bardzo dojrzałych polnych pomidorów (najlepsze podłużne)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Z pomidorów wykrawamy twardą część, każdego skórkę delikatnie przekrawamy czubkiem nożyka na krzyż, wrzucamy do dużej miski. Tak przygotowane pomidory zalewamy wrzątkiem, tak by były wszystkie nim zakryte. Zostawiamy je tak przez 5 minut, następnie odlewamy tę wodę i zalewamy pomidory jak najzimniejszą wodą. Ten proces sprawi, że skórka ładnie odejdzie od pomidora. Ze wszystkich pomidorów zdejmujemy skórę. Następnie pomidory miksujemy za pomocą blendera, lub malaksera. 

video

Powstałą pulpę wlewamy do garnka. Stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy bez przykrycia, aż większość płynu odparuje (mniej więcej od 2 do 3 godzin). Pamiętajmy o częstym mieszaniu, aby przecier się nie przypalił. Na koniec wsypujemy cukier i sól i gotujemy jeszcze 10 minut.


Do wyparzonych, czystych słoiczków nakładamy gorący przecier i szybko natychmiast zakręcamy. Odstawiamy na szafkę, stawiając słoiczki na dekielkach czyli do góry dnem. 

Kiedy słoiczki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce i możemy spokojnie przechowywać nawet rok.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam domowy przecier pomidorowy :) jak dobrze móc go otworzyć i wypić z apetytem w jesienne popołudnie lub ugotować pyszną pomidorową zimą :) Monika.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.