15 września 2015

Muffinki z bananami, kakao i białą czekoladą

Robienie muffinek to ulubione zajęcie moich pomocników. Ostatnio goszczą u nas często, o różnych smakach, z różnymi owocami. Te poniżej wilgotne, w smaku banany mało wyczuwalne. Ważne, aby dodać dobrą czekoladę, która będzie ładnie współgrała, a nie zrobią się twarde bryły. Przepis zaczerpnięty z bloga Spotkanie przy stole


SKŁADNIKI SUCHE :
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Do miseczki przesiewamy kakao, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy sól,cukier i mieszamy.

SKŁADNIKI MOKRE :
  • 3 bardzo dojrzałe banany (najlepiej już z ciemną skórką)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/4 tabliczki dobrej białej czekolady
Do drugiej miseczki dajemy olej i jajko. Mieszamy do połączenia. Banany rozgniatamy widelcem na paćkę i dodajemy do miski z płynnymi składnikami. Za pomocą widelca szybko mieszamy.
Do miski z suchymi składnikami wlewamy wymieszane mokre składniki i dorzucamy drobniutko posiekaną białą czekoladę. Niedbale mieszamy, aż wszystko się połączy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Do silikonowych foremek (ja delikatnie natłuszczam je olejem, gdyż nie raz miałam problem z wyjęciem muffinki) lub do papierowych papilotek nakładamy ciasto do mniej więcej 2/3 objętości foremki.
Przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka. 


Muffinki te na drugi dzień dzięki zawartości bananów dalej zachowują swoją świeżość.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.