Jak wiadomo kasze są zdrowe. Możemy je jeść pod różnymi postaciami. Z pęczaku jedno z naszych ulubionych dać to zamiennik risotto czyli tzw pęczotto o cudnym aromacie wina i kremowej konsystencji sosu. Ważne, aby kasza pęczak dobrze doszła i nie była zbyt twarda.
SKŁADNIKI :
- 250 g kaszy pęczak
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
- 200 ml wina czerwonego półsłodkiego
- około 1500 ml bulionu np. warzywnego
- 8 łyżek masła
- sól, pieprz, papryka słodka
- przyprawa jarzynka
Teraz będzie etap się powtarzał tzn. gdy wino jest prawie całkiem wchłonięte wlewamy wazówkę bulionu, często ale delikatnie mieszamy do ponownego wchłonięcia płynu, i znów wazówkę bulionu wlewamy i mieszamy i tak czynność powtarzamy, aż kasza będzie al dente.
Do tak przygotowanego pęczaku wrzucamy pieczarki, pierś z kurczaka i marchewkę z groszkiem. Wciąż podlewając łyżką bulion, by kasza nie stała się sucha, podgrzewać, oczywiście mieszając do uzyskania miękkiego pęczaku. Na koniec doprawić kaszę pieprzem i solą. Pęczotto ma mieć kremową konsystencję i być wilgotne, więc bulionu nie żałować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.