15 września 2015

Pizza Kwiatuszek z salami i kurczakiem

Ciasto od pizzy jest tak elastyczne, że możemy zrobić z niego różne kształty. Wcześniej już było opublikowane Słoneczko, a dziś kolei na Kwiatek z płatkami z piersi kurczaka.


CIASTO (na dwa słoneczka) :
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dużej miski. Robimy dołek odgarniając nadmiar mąki na boki. Do dołka wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy chwilkę z odrobiną mąki z boku i delikatnie zasypujemy resztą mąką z boków miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować czyli mąka będzie pękała. Do miski z pracującymi drożdżami dodajemy resztę składników i zagniatamy lśniące ciasto, zajmuje to około 10 minut. Ciasto będzie dobrze wyrobione w momencie kiedy będziemy odczuwać, że w dłoniach jakby pękały nam bąbelki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość (w międzyczasie jak ciasto rośnie przygotowujemy składniki pizzy).

 WSAD (wg upodobań własnych) :
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • salami w plasterkach
  • oregano
  • pomidory suszone w płatkach
  • sos pomidorowy
  • ser żółty
  • sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Pieczarki obieramy i ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebulkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę, podsmażamy przez chwilkę i dorzucamy pieczarki, posypujemy solą i pieprzem i dusimy, aż cały płyn odparuje.
Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki i obsypujemy przyprawą do kurczaka.
Ser żółty ścieramy na tartce o drobnych oczkach.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Na zdjęciach poniżej pokazana jest wersja pieczona w blaszce do pizzy i wersja bez blaszki, w zależności jak nam wygodniej.

Najpierw rozwałkowujemy na kształt koła jedną część pizzy. I albo wkładamy do blaszki albo układamy na papierze do pieczenia. Połowę piersi z kurczaka układamy w kształt koła zostawiając na brzegu margines wolnego ciasta, taki aby spokojnie zawinął mięso. Zawijamy ten margines zakrywając pierś, następnie przekrawamy w miarę równych odstępach ciasto z piersią. Teraz wywijamy każdy rozcięty kawałek z mięsem na bok, aby było widać pierś (patrz na zdjęcia niżej). Jak już mamy całość wywiniętą, smarujemy ciasto sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Na środek na sos wykładamy połowę pieczarek, następnie połowę salami. Po wierzchu posypujemy wg uznania serem żółtym i ewentualnie posypujemy suszonymi pomidorami.

Wkładamy tak przygotowaną pizzę do nagrzanego piekarnika na najwyższy poziom i pieczemy przez około 20 minut, aż spód pizzy i góra będą rumiane, a mięso przepieczone.

Z drugim kawałkiem ciasta i składnikami postępujemy tak samo jak z pierwszym. 

Wersja bez blaszki :



Wersja z blaszką :


Podawać najlepiej z sosem czosnkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.