30 października 2015

Pierogi z serem i śliwkami

Czasem przychodzi ochota na obiad na słodko i tak właśnie powstały pierożki z białym serem i śliwkami. Połączenie idealne, wyszły bardzo smaczne i szybko zniknęły z talerza. Idealnie komponowały się ze śmietaną i cukrem, można również posypać cynamonem jeśli lubimy.


FARSZ :
  • 250 g śliwek węgierek
  • 250 g białego sera
  • łyżka śmietany 18 %
  • cukier do smaku
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie do przygotowanych śliwek dodajemy ser i śmietanę, za pomocą łyżki wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt zbity można dodać jeszcze ciutkę śmietany, ale nie za dużo, żeby nie było za rzadkie. Na koniec do smaku wsypujemy cukier. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
 
 CIASTO :
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, śmietanę i żółtko mieszamy wszystko nożem lub widelcem, po czym wlewamy wrzącą wodę i  wyrabiamy ciasto, aż zrobi się jednolite i gładkie. Przykrywamy miseczką i zostawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy cienko (około 3 mm) jedną część. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką, by nie obsychało. Szeroką szklanką wycinamy krążki, na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu, a następnie sklejamy dokładnie pierogi. Sklejone pierogi układamy na drewnianej deseczce i również przykrywamy ściereczką, aby nie podeschły. Z kolejnymi częściami ciasta postępujemy tak jak z pierwszą.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i łyżką oleju, aby pierogi nie sklejały się. Gdy woda wrze wrzucamy po kilka pierogów i gotujemy na średnim ogniu od momentu wypłynięcia ich na wierzch przez około 2 minuty. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową, wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kolejną porcję , czynności te powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie pierogi. 


Ciepłe pierogi idealnie smakują z sosem zrobionym ze śmietany i cukru, możemy również posypać je cynamonem, a także podać z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.