Czasem przychodzi ochota na obiad na słodko i tak właśnie powstały pierożki z białym serem i śliwkami. Połączenie idealne, wyszły bardzo smaczne i szybko zniknęły z talerza. Idealnie komponowały się ze śmietaną i cukrem, można również posypać cynamonem jeśli lubimy.
FARSZ :
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie do przygotowanych śliwek dodajemy ser i śmietanę, za pomocą łyżki wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt zbity można dodać jeszcze ciutkę śmietany, ale nie za dużo, żeby nie było za rzadkie. Na koniec do smaku wsypujemy cukier. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
CIASTO :
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i łyżką oleju, aby pierogi nie sklejały się. Gdy woda wrze wrzucamy po kilka pierogów i gotujemy na średnim ogniu od momentu wypłynięcia ich na wierzch przez około 2 minuty. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową, wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kolejną porcję , czynności te powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie pierogi.
Ciepłe pierogi idealnie smakują z sosem zrobionym ze śmietany i cukru, możemy również posypać je cynamonem, a także podać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.