28 października 2015

Spätzle z sosem i zielonymi warzywami

Spätzle czyli szpecle to typowo niemieckie kluseczki z mąki i jajek, przypominają ciutkę nasze lane kluseczki. Gotowe możemy kupić np w Lidlu, ale nic nie smakuje tak jak zrobione samemu w domu. Możemy je jeść w różnych wariacjach smakowych, dziś wersja z cukinią, brokułem i sosikiem mięsnym.


SOS :
  • 500 g mięsa z łopatki lub karczku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 700 ml wody
  • jarzynka
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mąki pszennej
Mięso pokroić w niewielką kostkę, posypać papryką, pieprzem i jarzynką, zalać olejem i wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nie przygotowane mięso, obsmażyć na dużym ogniu na złoto, po czym dodać cebulkę, liście laurowe, ziela angielskie, jeszcze chwilkę przesmażyć i zalać wodą. Na niewielkim ogniu dusić, aż mięso będzie mięciutkie, a sos odpowiednio zredukowany i gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania możemy sos zagęścić mąką rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.

SPÄTZLE :
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • około 10-12 łyżek stołowych zimnej wody
 Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy sól i gałkę, wbijamy jaka i mieszamy, następnie dodajemy tyle wody, aby wyszło nam ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 60 minut, aby ciasto odpoczęło.
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżeczką oleju. Jeśli mamy specjalną tarkę do szpecli to przy jej pomocy ścieramy kluseczki do wody, a jeśli jej nie posiadamy to ciasto wykładamy na wilgotną deseczkę i przy pomocy noża odcinamy wprost do wody po niewielkich kawałeczkach ciasta. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, następnie wyjmujemy na druszlak i przelewamy zimną wodą.


WARZYWA :
  • 1 brokuł
  • 1 niewielka cukinia
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • jarzynka
  • sól, pieprz
  • 200 g śmietany 30%
Brokuła kroimy na niewielkie róźyczki, a cukinię w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa, przesmażamy przez chwilkę i dodajemy masło, oprószamy jarzynką i pieprzem. Na średnim ogniu warzywa dusimy przez 10 minut, po czym zalewamy śmietaną i dusimy jeszcze, aż śmietana się zredukuje i powstanie gęsty sosik. Na koniec doprawiamy solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.

Spätzle podajemy polane sosem mięsnym w towarzystwie brokuła i cukinii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.