7 grudnia 2012

Sałatka Kebab-Gyros

Kolej na sałatkę, która również jest u nas od lat i pojawia się dość często. Powiem tak: bardzo lubię jeść różne sałatki, mogłabym je robić codziennie, ta jest też jedną z naszych ulubionych. Znika zawsze bardzo szybko, jadłam jeszcze w dwóch wersjach tą sałatkę i każda mi smakowała. Choć jedna z nich odbiegała od tej wersji, gdyż kapusta była wsadzona gdzieś w środku i po wyjęciu na talerz była rozmoczona, a my lubimy jak chrupie. Przeważnie daję do niej jak najbardziej zielone liście kapusty pekińskiej, ale akurat mężowi nie udało się takiej dostać. Jeśli mamy dość dużą kapustę, to kroimy jej tyle aby pokryła cały wierzch minimum 2 centymetrową pierzynką. Przyprawy nie żałuję, bo o to chodzi, aby było ją czuć. Oczywiste chyba jest, że sałatkę z miski wyjmujemy łyżką od dołu, biorąc wszystkie składniki, jak to bywa przy warstwowych daniach.




SKŁADNIKI :
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 2 średnie cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 czerwone papryki
  • mała kapusta pekińska
  • puszka kukurydzy konserwowej
Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę, polać olejem i obficie posypać przyprawą, gdyż sałatka już nie będzie doprawiana, smak ma być od mięsa ( ja posypuję ponad połową torebki). Wymieszać, aby marynata połączyła się z mięsem i odstawić na 2 godziny, żeby mięso nabrało aromatu.
Po tym czasie usmażyć mięso (już bez dodatku tłuszczu) i wyłożyć na ręcznik kuchenny, by zbędny tłuszcz odpłynął.


Przygotować sos. W tym celu zmieszać majonez z ketchupem.

Cebulę, ogórki i paprykę, każde do osobnej miseczki pokroić w kostkę .

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski lub średnią kostkę (paski są mniej pracochłonne).

W dużej miseczce (mogą być też 2 mniejsze) układamy po kolei: 

  1.  mięso
  2. cebula
  3. ogórki kiszone
  4. 1/2 sosu (rozsmarować)
  5. kukurydza
  6. papryka czerwona
  7. reszta sosu
  8. kapusta pekińska



                                           

6 komentarzy:

  1. Pysznie, zdrowo i ładnie podane :) Inne fajne gyros przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no fajnie ale ja parze przyprawe i zalewam piersi z kurczaka wychodzi lepiej

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Justynko :) Powiedz mi co zamiast tej przyprawy kebak-gyros do kurczaka moge uzyc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta przyprawa daje smak tej sałatce, jeśli jej nie posiadamy proponuje inną mieszankę, ale ważne, aby była wyrazista i najlepiej pikantna, bo sałatka ta nie ma w składnikach już takich dodatków jak sól czy pieprz.

      Usuń
  4. Ja nie mialam tej specjalnej przyprawy ale salatka wyszla znakomita :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.