A o to i jedna z naszych świątecznych sałatek. Pyszna ze śledzikiem i moimi ulubionymi buraczkami. Należy uważać, aby za bardzo nie wymoczyć śledzi, muszą zostać twarde, jędrne i troszkę słone. Marchewkę i ziemniaki można ugotować nie obrane, ale też nic im nie będzie jeśli ugotujemy obrane. Sałatka dość delikatna w smaku. Ładnie się prezentuje na stole ze względu na swoja kolorowość. Zachęcam do wypróbowania.
SKŁADNIKI :
- 5 płatów śledziowych matjas
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie buraki
- 2 średnie ziemniaki
- 3 jajka
- 3 ogórki kiszone
- majonez
- sól, pieprz
Cebulę sparzyć przez około 5 minut w wrzątku, następnie pokroić w kostkę.
Marchewkę i ziemniaki ugotować w jednym garnku (uważać, aby się nie rozgotowały).
W drugim garnku ugotować buraki (gotować nie obrane). Wystudzić i dopiero oskrobać.
Na końcu ugotować jajka.
Ogórki pokroić w kostkę.
W dużej misce układamy na dno pokrojone śledzie. Na nie wysypać cebulę. Posypać delikatnie solą i pieprzem i posmarować cienko majonezem. Następnie na tartce o dużych oczkach zetrzeć jednego buraka i ponownie posmarować cienko majonezem. Na to zetrzeć na grubych oczkach ziemniaki i marchewki. Delikatnie posypać solą i pieprzem, posmarować cienko majonezem. Teraz ścieramy drugiego buraka i znów smarujemy cienko majonezem, posypujemy pokrojonym ogórkiem i znów smarujemy majonezem, na wierzch ścieramy jajka.
Odstawić na noc do lodówki, aby sałatka się przegryzła.
pyszna ta salatka zrobilam tako.
OdpowiedzUsuńJa również skorzystałam z przepisu i sałatka jak najbardziej na plus,zajadałam się nią w ciąży,choć moja szybko podeszła mi woda.Następnym razem postaram się jeszcze bardziej odsączyć śledzie i ogórki.
OdpowiedzUsuń