4 maja 2013

Tarta wiosenna z serem i kurczakiem

Kolejna wytrawna tarta do mojej kolekcji, jeszcze na słodką się nie odważyłam, ale na wszystko przyjdzie czas. W tej wiosennej połączyłam ser z warzywami. Pomidory dają kwaskowy smak i wreszcie znalazłam przepis na idealne jak dla mnie ciasto kruche, tylko najważniejsze żeby szybko je zagnieść tak, aby składniki tylko się połączyły. Co do różyczek to najpierw zwijałam marchewkę, a później wokół niej cukinię. Tarta podobnie jak przy serniku jak jeszcze jest ciepła to farsz jest mało zwarty (zdjęcie 3) , a kiedy całkowicie ostygnie staje się zbity (zdjęcie 4).



CIASTO :
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
Na stolnicę wysypać mąkę i dodać zimną margarynę. Posiekać nożem, aż składniki się w miarę wymieszają. Następnie zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie do którego dodać żółtka i sól. Zagnieść szybko gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie stolnicę wysypać mąką i ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto i dokładnie obkleić nim blaszkę, nadmiar ciasta obkroić. Tak przygotowane ciasto wstawić na około 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.

Po tym czasie na ciasto wyłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i wysypać czymś co będzie obciążeniem (u mnie groch z kukurydzą). Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, następnie usunąć folię z obciążnikami.
Na tak podpieczone ciasto wyłożyć farsz . 



FARSZ :
  •  250 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 100 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pęczek szczypiorku
  • 2 średnie pomidorki
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Pierś z kurczaka kroimy na malutkie kawałki, obsypujemy pieprzem, papryką i solą i odstawiamy na bok.

Z jajek oddzielamy żółtka od białek.
Szczypiorek drobniutko siekamy.
Obieraczką kroimy cienkie paski marchewki i cukinii. W garnuszku zagotowujemy wodę do 1/2 wysokości i wyłączamy. Do wrzątku wrzucamy na parę sekund pokrojoną marchewkę i cukinię, aby stały się troszkę miękkie. Teraz zwijamy różyczki zaczynając od środka z marchwi i na zewnątrz cukinię. Odkładamy gotowe kwiatuszki na bok.


Ser przeciskamy 2 razy przez praskę lub mielimy. Dodajemy do niego żółtka i śmietanę. Wszystko dokładnie miksujemy na koniec dodając mąkę i posiekany szczypiorek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy serowej. Łyżką delikatnie wszystko mieszamy. Doprawiamy na ostro pieprzem i solą.

Na podpieczony spód od tarty wykładamy kawałki kurczaka, zalewamy masą serowo-jajeczną, na wierzch układamy plastry pomidora i na końcu wkładamy różyczki marchwiowo-cukiniowe.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut.
Po wyjęciu odczekać min 15 minut, aby masa stężała. Im bardziej ostygnie tym farsz będzie lepiej zwarty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.