16 maja 2013

Ziemniaki faszerowane szpinakiem

U nas w domu mogłyby być codziennie ziemniaki, postać nieważna jaka. Dzisiejsza propozycja to ich połączenie ze szpinakiem. Jak dla nas pyszne, idealnie smakują z sosem czosnkowym, gdyż jak wiadomo szpinak lubi czosnek. 


SKŁADNIKI :
  • 8 średnich ziemniaków
  • 500 g szpinaku świeżego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • 50 g boczku parzonego
  • 100 g sera żółtego
Ziemniaki młode umyć, stare wyszorować,ale nie obierać i owinąć każdy osobno w folię aluminiową delikatnie posmarowaną olejem. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
Szpinak dokładnie umyć i ugotować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny (około 10 minut od zagotowania). Odcedzić na druszlaku.
Podpieczone ziemniaki, gdy lekko przestygną przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć za pomocą łyżki miąższ zostawiając obwódkę około 1/2 cm.  
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, szpinak w paski. 
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy przygotowany czosnek z cebulą i rumienimy, następnie dorzucamy szpinak, dusimy chwilkę na malutkim ogniu. W między czasie kroimy na malutkie kawałeczki wydrążony miąższ z ziemniaków i dorzucamy na patelnię, mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą.
Połówki ziemniaków układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, każdego ziemniaka delikatnie posolić i posypać ostrą papryką. 
We wgłębieniu układamy cienki plasterek boczku, a na niego wykładamy przygotowany farsz. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie każdego ziemniaka posypać serem żółtym startym na tartce o średnich oczkach i zapiec jeszcze przez kolejne 20 minut.

1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.