U nas w domu mogłyby być codziennie ziemniaki, postać nieważna jaka. Dzisiejsza propozycja to ich połączenie ze szpinakiem. Jak dla nas pyszne, idealnie smakują z sosem czosnkowym, gdyż jak wiadomo szpinak lubi czosnek.
SKŁADNIKI :
- 8 średnich ziemniaków
- 500 g szpinaku świeżego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka ostra
- 50 g boczku parzonego
- 100 g sera żółtego
Szpinak dokładnie umyć i ugotować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny (około 10 minut od zagotowania). Odcedzić na druszlaku.
Podpieczone ziemniaki, gdy lekko przestygną przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć za pomocą łyżki miąższ zostawiając obwódkę około 1/2 cm.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, szpinak w paski.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy przygotowany czosnek z cebulą i rumienimy, następnie dorzucamy szpinak, dusimy chwilkę na malutkim ogniu. W między czasie kroimy na malutkie kawałeczki wydrążony miąższ z ziemniaków i dorzucamy na patelnię, mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą.
Połówki ziemniaków układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, każdego ziemniaka delikatnie posolić i posypać ostrą papryką.
We wgłębieniu układamy cienki plasterek boczku, a na niego wykładamy przygotowany farsz.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie każdego ziemniaka posypać serem żółtym startym na tartce o średnich oczkach i zapiec jeszcze przez kolejne 20 minut.
Wyglądają bardzo apetycznie !!!
OdpowiedzUsuń