9 lutego 2014

Pizza na cieście z kaszą manną

Dziś czyli 9 lutego jest Międzynarodowy dzień pizzy, więc zaproponuje przepis na nowe ciasto, choć przeze mnie robione już kilka razy. Ciasto to jest z dodatkiem kaszy manny, znalazłam je na Manufakturze ciastek i powiem Wam, że jest to fajna alternatywa dla zwykłego ciasta. Wychodzi cieniutkie, ale za to odrobinę chrupiące. Kasza manna nie jest w nim wyczuwalna. 


SKŁADNIKI :
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1/4 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do miski wlać wodę, dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki, dobrze wmieszać i odstawić na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Następnie dodać resztę mąki, oliwę z oliwek, sól, kaszę mannę i zioła prowansalskie, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (zajmuje to około 5 minut). Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe, bez przeciągów miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i ulubione składniki na wsad. 
U mnie były 2 ogórki kiszone pokrojone na cieniutkie plasterki, świeża czerwona papryka pokrojona w paski, szynka i dużo żółtego sera i na koniec oregano.
Na 10 minut przed końcem rośnięcia ciasta nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą z osobna rozwałkowujemy na kształt i rozmiar blaszki. Brzegi ciasta zostawiamy grubsze. Każdy spód smarujemy obficie sosem pomidorowym, następnie wykładamy ulubione składniki, pamiętając że na końcu ma być warstwa sera. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10 - 15 minut.


1 komentarz:

  1. Ciekawa jestem co dodaje kasza manna do ciasta :) Muszę kiedyś spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.