Dziś czyli 9 lutego jest Międzynarodowy dzień pizzy, więc zaproponuje przepis na nowe ciasto, choć przeze mnie robione już kilka razy. Ciasto to jest z dodatkiem kaszy manny, znalazłam je na Manufakturze ciastek i powiem Wam, że jest to fajna alternatywa dla zwykłego ciasta. Wychodzi cieniutkie, ale za to odrobinę chrupiące. Kasza manna nie jest w nim wyczuwalna.
SKŁADNIKI :
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
- 1/4 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i ulubione składniki na wsad.
U mnie były 2 ogórki kiszone pokrojone na cieniutkie plasterki, świeża czerwona papryka pokrojona w paski, szynka i dużo żółtego sera i na koniec oregano.
Na 10 minut przed końcem rośnięcia ciasta nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą z osobna rozwałkowujemy na kształt i rozmiar blaszki. Brzegi ciasta zostawiamy grubsze. Każdy spód smarujemy obficie sosem pomidorowym, następnie wykładamy ulubione składniki, pamiętając że na końcu ma być warstwa sera.

Ciekawa jestem co dodaje kasza manna do ciasta :) Muszę kiedyś spróbować ;)
OdpowiedzUsuń