4 marca 2014

Sałatka z zupek chińskich "Pięć Smaków"

Sałatki z zupkami chińskimi uwielbiamy w domu, ale żeby nie jeść ciągle tych samych, ostatnio skomponowałam własną. Wyszła kolorowa i smaczna, inna w smaku od pozostałych. Oczywiście najlepsza z oryginalnymi zupkami Vifona.


SKŁADNIKI :
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki przyprawy do chińszczyzny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • por (biała część)
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 zupki Vifon "Pięć Smaków"
  • 1 czerwona papryka
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
Pierś kurczaka kroimy na małe kawałeczki, posypujemy przyprawą do chińszczyzny, polewamy 2 łyżkami oleju i dokładnie mieszamy, odstawiamy  na godzinę.
Marchewkę z groszkiem gotujemy, ale uważając by ich nie rozgotować. Odcedzić i ostudzić.
Kukurydzę i czerwoną fasolkę odcedzić i wsypać do miski. Por pokroić na cienkie półplastry, dodać do miski. Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miski. Makaron z  zupek chińskich pokruszyć do miski, dodać również przyprawy z torebek i olej.
Na patelni rozgrzać na największym gazie resztę oleju i przesmażyć przez chwilę zamarynowane mięso.

Przełożyć razem z tłuszczem do reszty składników sałatki. Dokładnie wszystko wymieszać.
Majonez dokładnie rozmieszać z jogurtem, i dodać do sałatki, przemieszać do dokładnego połączenia.
Odstawić na minimum 2 godziny, aby makaron zmięknął i smaki się przegryzły.

http://zielonynurt.pl/pl/index 

Do przygotowania sałatki użyłam oleju rzepakowego, który dostałam od firmy Zielony Nurt.  Jest to olej tłoczony na zimno, zawiera witaminy A, D3, E i K, jest również źródłem OMEGA-3,6,9. Olej rzepakowy jest nazywany oliwą z północy. Jak widać na zdjęciu ze smażenia kurczaka ma on bardzo intensywny żółty kolor, różni się znacznie gęstością i smakiem od popularnych tanich olejów rzepakowych. Możemy go stosować zarówno na ciepło do smażenia jak i na zimno do sałatek. Olej ten reguluje przemianę materii, zapobiega miażdżycy, obniża poziom złego cholesterolu jednocześnie podnosząc poziom dobrego.
Zielony nurt dysponuje również innymi olejami, do zapoznania się z ich ofertą zapraszam do kliknięcia w baner :

http://zielonynurt.pl/pl/index

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie sałatki ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiś czas temu robiłam sałatkę z zupek chińskim.
    Jej aromat, ta wygląda pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne to zapewne jest.. ;) Ale moim zdaniem ani zdrowe ani dietetyczne niestety. Może gdyby zrezygnować z tych "zupek" i zamiast 6 łyżek majonezu dodać jedną to byłoby ok ;) I oleju także nieco mniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt nie powiedział że ta sałatka ma być super zdrowa i dietetyczna. Zupki są sensem tej sałatki i nie można z nich zrezygnować. A jak komuś przepis się nie podoba to wystarczy go pominąć, znam wiele osób którym ta sałatka smakuje w takiej wersji jak podano powyżej, żyją dalej i mają się świetnie.

      Usuń
    2. Przecież nikt nie twierdzi, że ona jest niesmaczna :D Zresztą od tego zaczęłam poprzedni komentarz :) Zazwyczaj to co tuczące i nie do końca zdrowe- jest smaczne...nawet bardzo ;) Takie rzeczy nie zabijają zaraz po zjedzeniu - raczej szkodzą dopiero po np 10 latach regularnego jadania :) Zaintrygował mnie sam pomysł - kto pierwszy wpadł na to, żeby używać chińskich zupek do sałatek? Naprawdę jestem ciekawa...

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.