17 września 2014

Kapusta kiszona pod pierzynką ziemniaczaną

Oto i zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków. Bardzo smaczne i sycące danie. Jak dla nas najlepiej pasuje do tego kwaśna kapusta. Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z bloga Sznupkowie.

SKŁADNIKI :
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta nasion kminku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g startego sera żółtego
  • jajko
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie je odcedzamy i kroimy na małe paseczki.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kapustę kiszoną, grzyby, liście laurowe, kminek, majeranek, cukier i dość sporo pieprzu. Wszystko mieszamy i na średnim ogniu podsmażamy przez 10 minut często mieszając, aby kapusta nie przypaliła się. W międzyczasie obieramy marchewki i pietruszkę i ścieramy na tartce jarzynowej o największych oczkach. Kiedy kapusta jest już podsmażona dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, mieszamy i podsmażamy kolejne 5 minut, po czym dodajemy mięso mielone i sos sojowy. Podsmażamy cały czas mieszając, aż mięso się usmaży, jeśli kapusta jest za sucha wlewamy odrobinę wody. Wyłączamy gaz i dodajemy natkę pietruszki, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pierzem do smaku. Tak przygotowaną kapustę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego i przygotowujemy ziemniaki.
Ugotowane, gorące ziemniaki odcedzamy z wody. Dodajemy do nich masło i mleko, przy pomocy tłuczka do ziemniaków ucieramy na puree. Następnie dodajemy połowę startego sera, gałkę muszkatołową i jajko. Wszystko szybko, energicznie mieszamy do połączenia. Na kapustę wykładamy puree ziemniaczane. Za pomocą widelca robimy  na ziemniaczkach pomazańce i na środku dość sporą dziurkę, aby powietrze miało którędy uciekać. Tak przygotowaną zapiekankę posypujemy resztą żółtego sera i na wierzchu słodką papryką.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut bez przykrycia.
Upieczoną zapiekankę wyjąć z piekarnika na około 5-10 minut, aby odpoczęła i następnie zajadać.

2 komentarze:

  1. O rany....pięknie Ci wyszła ta zapiekanka...chyba znów zrobię na dniach..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy zapiekanki, więc już mam świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.