A oto nasza zeszłotygodniowa kolacja. Po ciężkim obiedzie chcieliśmy zjeść coś lekkiego, ale pożywnego stąd też kotleciki. W mojej lodówce akurat gościła musztarda sarepska w związku z tym takową dodałam i sos wyszedł delikatny, słodki. Kolejnym razem postaram się o pikantną np: rosyjską musztardę, która będzie kontrastem dla miodu. Na pewno będzie smaczniej. Moi pomocnicy tak mi pomagali, że zanim zdążyłam podsmażyć pieczarki to z miski wyparował wszystki ogórek. Na szczęście miałam w zapasie, więc z dokrojeniem nie było problemu. Synek tylko w porze jedzenia kaszki mówi: ja już jadłem kolację, zjadłem ogórka. Dobrze, że dał się przekonać , iż mannę też trzeba zjeść. Sałatka z lampką półsłodkiego czerwonego wina smakowała wybornie.
SOS MUSZTARDOWO-MIODOWY:
- 3 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki musztardy ostrej
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- 4 łyżeczki wina czerwonego półsłodkiego
SKŁADNIKI :
- 50 g rukoli
- 1/2 ogórka długiego zielonego
- 2 małe pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- 20 małych łebków pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki czerwonego półsłodkiego wina
- 200 g mięsa mielonego
- 1 duży kawałek papryki konserwowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Paprykę konserwową kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i paprykę słodką. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy maluteńkie kuleczki i przesmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Wykładamy na mozzarellę i po wierzchu polewamy sosem musztardowo-miodowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.