20 maja 2013

Karkówka grillowana w jogurcie

Sezon grillowy trwa, więc pojawi się kilka przepisów, które towarzyszą nam w tym okresie. Były już Grillowane pałki z kurczaka nadziewane ananasem i żółtym serem, a dziś pyszna krucha karkóweczka skąpana w jogurcie naturalnym na ostro.  Zdjęcie zrobione prosto z grilla, gdyż niestety na talerzu nie ma szans go wykonać. 
 
    • około 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
    Karkówkę kroimy  w plastry grubości ok 1-1,5 cm, każdy kawałek kładziemy między dwie foliowe torebeczki od kanapek i leciutko tłuczkiem zbijamy, aby rozmiękczyć mięso.
    MARYNATA :
    • 3 łyżeczki musztardy chrzanowej
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 4 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
    • 3 łyżki miodu
    Do garnuszka wlewamy jogurt naturalny, dodajemy miód, olej i musztardę, wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy sypkie przyprawy: pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką. Łyżką znów dokładnie wymieszać.
    Przygotowane plastry mięsa zalewamy marynatą i dokładnie za pomocą ręki każdy kawałek obsmarowujemy marynatą. Mięso w tej kąpieli odstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na minimum 24 godziny.
    Po zamarynowanie karczek pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu przez około 15-25 minut, w zależności jaki efekt wypieczenia chcemy uzyskać.

    1 komentarz:

    1. Dla nas idealna! ! Jest przepyszna!! Aromatyczna, mięciutka i soczysta !
      Z tego przepisu korzystamy Najczęściej.

      Pozdrawiam. Ania Pasnik ;-)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.