Coś dla smakoszy muffinek. Słodkie babeczki z delikatnym budyniem i kwaskowymi owocami, lekko piekące przez dodatek sodki. Borówki mogą być zarówno świeże jak i mrożone. U mnie akurat było sprzątanie zamrażalnika, więc użyłam tych drugich. Babeczki na drugi dzień wciąż są świeżutkie. Szybkie i łatwe, więc na lato idealne, bo nie musimy spędzać dużo czasu w kuchni, lub upiec je w niedzielę z rana i na piknik na świeżym powietrzu będą jak znalazł.
BUDYŃ :
- 200 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka margaryny KASIA
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 50 g borówek amerykańskich
W garnuszku zagotować resztę mleka z margaryną i cukrem, następnie dolać przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając gotować około 2 minut. Na samym końcu dodać borówki i wymieszać. Ostudzić.
MUFFINKI :
- 300 g mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g cukru
- 170 ml mleka
- 150 g margaryny KASIA
- 2 jajka
W jednej misce mieszamy składniki sypkie czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli mleko, jajka i przestudzoną margarynę.
Do miski z sypkimi składnikami dodajemy płynne i mieszamy wszystko do połączenia się produktów.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki do babeczek wysmarować margaryną i obsypać mąką.
Do każdej foremki nakładamy łyżkę ciasta,
na środek wkładamy łyżeczkę budyniu
i na wierzch znów nakładamy łyżkę ciasta tak by zakryło budyń.
Piec około 30 minut, aż babeczki będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.