6 maja 2013

Muffinki z budyniem jagodowym

Coś dla smakoszy muffinek. Słodkie babeczki z delikatnym budyniem i kwaskowymi owocami, lekko piekące przez dodatek sodki. Borówki mogą być zarówno świeże jak i mrożone. U mnie akurat było sprzątanie zamrażalnika, więc użyłam tych drugich. Babeczki na drugi dzień wciąż są świeżutkie. Szybkie i łatwe, więc na lato idealne, bo nie musimy spędzać dużo czasu w kuchni, lub upiec je w niedzielę z rana i na piknik na świeżym powietrzu będą jak znalazł.



BUDYŃ :
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka margaryny KASIA
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g borówek amerykańskich
W 50 ml mleka rozmieszać z żółtkiem i mąką ziemniaczaną.
W garnuszku zagotować resztę mleka z margaryną i cukrem, następnie dolać przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając gotować około 2 minut. Na samym końcu dodać borówki i wymieszać. Ostudzić.

MUFFINKI :
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • 170 ml mleka
  • 150 g margaryny KASIA
  • 2 jajka
Margarynę roztopić w rondelku i przestudzić.
W jednej misce mieszamy składniki sypkie czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli mleko, jajka i przestudzoną margarynę.
Do miski z sypkimi składnikami dodajemy płynne i mieszamy wszystko do połączenia się produktów.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki do babeczek wysmarować margaryną i obsypać mąką.
Do każdej foremki nakładamy łyżkę ciasta, 



na środek wkładamy łyżeczkę budyniu 



i na wierzch znów nakładamy łyżkę ciasta tak by zakryło budyń.



Piec około 30 minut, aż babeczki będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.