5 grudnia 2013

Pizza z pieczarkami, ananasem, oscypkiem i ukrytymi kiełbaskami

Andrzejki minęły pod hasłem pizza i były bardzo pyszne. Na pierwszy ogień pokaże Wam niedzielną pizzę z ukrytymi w brzegach kiełbaskami grillowymi, a środek pełna wariacja czyli pieczarki, ananas, chili, oscypek i pięknie pachnąca natka pietruszki. Ciasto na pizzę pochodzi z mojego bloga, znajdziecie je tutaj, jest tylko pomniejszone o połowę.

 

CIASTO :
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 ml mleka
  • 65 ml wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 8 g świeżych drożdży
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dużej miski. Robimy dołek odgarniając nadmiar mąki na boki. Do garnuszka wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy chwilkę, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Do dołka wlewamy przygotowany rozczyn i delikatnie zasypujemy mąką z boków miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować czyli mąka będzie pękała.

Do miski z pracującymi drożdżami dodajemy resztę składników i zagniatamy lśniące ciasto, zajmuje to około 10 minut. Ciasto będzie dobrze wyrobione w momencie kiedy będziemy odczuwać, że w dłoniach jakby pękały nam bąbelki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.


SKŁADNIKI WSADU:
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 400 g białych cienkich kiełbasek surowych
  • 5 plastrów ananasa
  • 5 oscypków
  • chili
  • sól, pieprz
  • 100 g zółtego sera
Pieczarki czyścimy i kroimy na plastry, cebulę obieramy i kroimy na piórka. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę i podsmażamy, dorzucamy pieczarki i dusimy przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ananas kroimy w paski, oscypki na połówki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na taką wielkość, aby po włożeniu do blaszki był spory zapas poza nią.
Po brzegach układamy kiełbaski i następnie nakrywamy je ciastem które wystaje poza formą. Dokładnie dociskamy, aby ciasto się skleiło ze spodem. Środek pizzy smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie wykładamy pieczarki i na nie ananasa, posypujemy wg uznania chili. Na ananasie układamy oscypek i posypujemy go startym żółtym serem. Wierzch wg uznania posypać posiekaną natką pietruszki.
Brzegi pizzy w których są schowane kiełbaski można posmarować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne.


Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez około 20 minut, aż ser będzie ładnie rozpuszczony, a spód pizzy rumiany, ale niespieczony zbytnio. 


Podawać z ulubionymi sosami. U nas z czosnkowym i pomidorowym.


6 komentarzy:

  1. wygląda pysznie ;) taki pomysł na przekąskę na spotkaniu ze znajomymi

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku wygląda... nieziemsko. Bardzo dużo dodatków. Pewnie ciężką było ją utrzymać w jednej ręce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze gorącą ciężko było utrzymać , gdyż środek się uginał, ale gdy ciasto ciutkę przestygło spokojnie dało się wziąć w rękę i jeść jak pizzę :-)

      Usuń
  3. Ależ sprytny pomysł z tymi kiełbaskami...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.