14 grudnia 2013

Ryba po japońsku

Od dziecka pamiętam rybę po grecku i bardzo ją lubię. Kiedyś brat mnie się zapytał czy jadłam rybę po japońsku, zdziwiłam się, ale przeszukałam internet i znalazłam przepis. Leżał w zakładce ponad 2 lata, aż przyszedł na niego kolej. Zakochałam się w tym smaku, zalewa słodka i aromatyczna i te warzywa ze słoika.... Na święta na pewno powtórzę ten przepis, bo cała rodzina zajadała się ze smakiem.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg filetów z ryby (użyłam mrożonej pangi)
  • sól 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 duże cebule
  • 1 duży słoik papryki konserwowej
  • 1 duży słoik ogórków konserwowych
  • mąką 
  • bułka tarta
  • 2 - 3 jajka 
  • 2 łyżki mleka
  • olej do smażenia
Jeśli mamy mrożone filety to najpierw je rozmrażamy. Każdy filet opłukać pod bieżącą wodą i następnie osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na średnie kawałki, delikatnie posolić i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut.
W międzyczasie paprykę i ogórki wyjąć z zalewy i pokroić w słupki. Cebule obrać i posiekać w średnią kostkę, zalać wrzącą wodą w celu sparzenia na około minutę, następnie odcedzić.

Szykujemy 3 nieduże miseczki, do jednej wsypujemy na początek około 5 łyżek mąki, w drugiej rozbijamy jajka, dodajemy mleko i roztrzepujemy, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą (nie podam ilości bo każdy zużyje inną ilość).
Na patelni rozgrzewamy olej, każdy kawałek ryby obtaczamy kolejno w mące, później jajku i na końcu w bułce, wkładamy na patelnie i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Usmażone rybki układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

W dość dużym naczyniu żaroodpornym układamy kolejno 1/3 ogórków, 1/3 papryki, 1/3 cebulki i 1/2 ryby. Następnie znów 1/3 ogórków, 1/3 papryki, 1/3 cebulki i resztę ryby, na wierzch wyłożyć pozostałe warzywa. Przygotować zalewę.


ZALEWA :
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu 10 %
  • sól, pieprz, papryka ostra 
Wodę, olej, ketchup, koncentrat pomidorowy, cukier i ocet wkładamy do garnka i zagotowujemy, zmniejszamy gaz na najmniejszy i pozostawiamy jeszcze na nim przez 10 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Letnią zalewę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i zalewamy nią przygotowane rybki  z warzywami. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 5 godzin, aby smaki się przegryzły.

Rybka po japońsku idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.



7 komentarzy:

  1. Znam i lubię :) Moja siostra często taką robi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo, że i wam zasmakowała:) faktycznie jest rewelacyjna!:))
    Pozdrawiam serdecznie)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej mam pytanie czy można użyć świeżej papryki, czy jednak najlepiej konserwowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że świeża papryka zmieni smak, jednak użyłabym konserwowej. A jeśli już świeża to by trzeba było ją może troszeczkę poddusić choćby na masełku, aby nie była za twarda.

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuję za odpowiedź, zakupiłam konserwową :) Wesołych Świąt :)

      Usuń
  4. Przepis świetny ale... jeśli mogę ci coś doradzić to zrezygnuj z pangi. Panga to najgorsza ryba, Jest chętnie hodowana bo szybko rośnie, osiąga duże rozmiary i żre dosłownie wszystko. Wszystkie muły, śmieci, odpadki, coś czego inne ryby by nie tknęły. Poza tym ma mniej kwasów omega 3 i 6 niż inne ryby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o rybę mrożoną, ja polecam MIRUNĘ, Jest smaczna, nie "śmierdzi". Są to filety ze skórką więc bardzo dobrze się smaży, nie rozpada. (nie ma konieczności całkowitego rozmrożenia przed smażeniem). Po rozmrożeniu nie ma zbyt dużo wody, co oznacza, że kupując rybę mrożoną płacimy za jej "mięso" a nie za wodę.

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.