24 stycznia 2014

Sałatka z surimi, selerem naciowym, papryką, porem, jabłkiem i mandarynką

Dzięki mojej ulubionej sałatce polubiłam selera naciowego i tak ostatnio powstała moja nowa sałatka warzywna z nutą owocową właśnie z nim. Delikatne surimi doskonale się skomponowało z łagodną papryką, pikantnym porem i selerem, a wszystko przełamane kwaskowym jabłkiem i słodką soczysta mandarynką. Wyszło bardzo smacznie.


SKŁADNIKI :
  • 250 g paluszków surimi
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1/2 dużej żółtej papryki
  • 1 małe jabłko
  • 3 małe mandarynki
  • biała część pora
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • sól, pieprz
Do miski pokroić w dość duże kawałki surimi i seler naciowy. Papryki oczyścić i umyć, z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, nie obierać skórki. Mandarynki obrać ze skórek i podzielić na cząstki, por umyć i osuszyć. Do miski z selerem i surimi dokroić w dość dużą kostkę papryki i jabłko, każdą cząstek mandarynki przekroić na pół, por pokroić w plasterki. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać. W niedużej miseczce wymieszać majonez z jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wlać do sałatki i wymieszać do połączenia się, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się przegryzły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.