28 stycznia 2014

Ślimaczki drożdżowe z boczkiem, ogórkiem i serem

Gości możemy ugościć mnóstwem pyszności. Zwykła pizza już się znudziła, choć ciasto od niej wciąż w roli głównej. I tak kombinuję jak zrobić coś bardziej efektownego, ostatnio były koperty pieczarkowo - brokułowe, a dziś są ślimaczki z boczkiem, kwaśnym ogórkiem, żółtym serem i sosem ostrym słodko - kwaśnym, który dodał charakteru tym zawijańcom. Było naprawdę bardzo smacznie i ślimaczki zniknęły w mgnieniu oka. 


CIASTO :
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 60 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7,5 g świeżych drożdży
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dużej miski. Robimy dołek odgarniając nadmiar mąki na boki. Do garnuszka wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy chwilkę, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Do dołka wlewamy przygotowany rozczyn i delikatnie zasypujemy mąką z boków miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować czyli mąka będzie pękała.


Do miski z pracującymi drożdżami dodajemy resztę składników i zagniatamy lśniące ciasto, zajmuje to około 10 minut. Ciasto będzie dobrze wyrobione w momencie kiedy będziemy odczuwać, że w dłoniach jakby pękały nam bąbelki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość .


 W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy składniki na wkładkę.

 
WKŁADKA :
  • boczek wędzony (20 plasterków)
  • ser żółty
  • 3 - 4 duże ogórki kiszone
  • sos słodko - kwaśny ostry (ewentualnie ketchup)
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Na stolnicy obsypanej delikatnie mąką rozwałkowujemy cienko najpierw jedną część ciasta  na kształt prostokąta i kroimy na 10 pasków .
Każdy pasek z osobna smarujemy najpierw sosem słodko - kwaśnym (ewentualnie ketchupem), następnie układamy po środku plaster boczku, na niego cienko pokrojony ser i na końcu cienki plasterek ogórka kiszonego. I zwijamy całość jak roladę, dobrze sklejamy łączenie (najlepiej wilgotnym palcem). Stawiamy ślimaczka do pionu . Z pozostałymi paskami i drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową układamy przygotowane ślimaczki. 
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż będą złote.


Ślimaczki doskonale smakują same jak i w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego.


7 komentarzy:

  1. Jak zawsze u Justynki pieknie i smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba dzisiaj to zrobie bo tak kusi ze oj :D
    Pozdrawiam JOla.P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola zrób, zrób, dziewczyny tak chwalą, że musi być dobre. :)

      Usuń
  3. Ja za ciastem drożdżowym nie przepadam,ale mój mąż by się ucieszył.:) Różyczki wyglądają bardzo apetycznie.:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam czy mogę je wcześniej upiec podać na drugi dzień- odgrzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są tego samego dnia, ale można je odgrzewać na drugi dzień tak jak pizze :)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.