7 lutego 2014

Włoski kociołek w 20 minut

Jeśli brak Wam czasu na przygotowanie obiadu to proponuje ten oto szybki kociołek. Przepis na cudownej grupie facebookowej podała Beatka M. Danie idealne dla fanów szpinaku. Przygotowanie składników trwa 5 minut, a ich ugotowanie dokładnie 15, więc w 20 minut mamy kolorowy, zdrowy kociołek.


SKŁADNIK :
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g makaronu pappardelle
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • puszka pomidorów bez skórki (użyłam słoik domowych w soli)
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżki suszonego oregano
  • 1/4 łyżki słodkiej papryki
  • pieprz
  • 100 g sera feta
Do garnka wlewamy bulion i oliwę, wkładamy makaron, zamrożony szpinak, posiekane na mniejsze części pomidory i fetę, pokrojoną w piórka cebulę, posiekany na plasterki czosnek, posypujemy bazylią, oregano, papryką i odrobiną pieprzu. 


Wstawiamy na średnim gazie i gotujemy przez 15 minut, często mieszając, aby makaron nie przywarł. Jeśli było by za gęste możemy podlać zalewą od pomidorów.


 Danie powinno być wystarczająco słone od bulionu i fety. Podawać gorące.

4 komentarze:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.