Jeśli brak Wam czasu na przygotowanie obiadu to proponuje ten oto szybki kociołek. Przepis na cudownej grupie facebookowej podała Beatka M. Danie idealne dla fanów szpinaku. Przygotowanie składników trwa 5 minut, a ich ugotowanie dokładnie 15, więc w 20 minut mamy kolorowy, zdrowy kociołek.
SKŁADNIK :
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 250 g makaronu pappardelle
- 250 g mrożonego szpinaku
- puszka pomidorów bez skórki (użyłam słoik domowych w soli)
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 łyżki suszonej bazylii
- 1/4 łyżki suszonego oregano
- 1/4 łyżki słodkiej papryki
- pieprz
- 100 g sera feta
Wstawiamy na średnim gazie i gotujemy przez 15 minut, często mieszając, aby makaron nie przywarł. Jeśli było by za gęste możemy podlać zalewą od pomidorów.
Danie powinno być wystarczająco słone od bulionu i fety. Podawać gorące.
idealny na szybki obiad, gdy wracam z uczelni głodnaaa ;)
OdpowiedzUsuńCudowny taki kociołek :) Mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńPowiem tyle: Zajebiste! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się , że smakowało :)
Usuń