5 lutego 2015

Omułki w piwie

W Lidlu od niedawna możemy kupić świeże omułki (małże). Kilogram tych owoców morza kosztuje tam około 11 zł. Przyznam kupiłam z ciekawości, bo jeszcze ich nigdy nie jedliśmy i byliśmy ciekawi jak to smakuje i jak się je. W internecie poszukałam informacja co i jak zrobić. Więc najpierw trzeba je oczyścić, te z  Lidla w zasadzie okazały się już prawie gotowe do zrobienia. Tylko delikatnie należało wyszorować muszelki, ale można podobno kupić też takie w których należy odcinać wystające kłaczki zwane bisiorami. Omułki możemy przygotować na różne sposoby, u nas na pierwszy ogień poszedł klasyk, lecz z racji tego, iż nie mieliśmy akurat wina zastąpiliśmy je piwem. Gotowe omułki mają być miękkie i elastyczne, jeśli po spróbowaniu były by galaretowate to znaczy, że trzeba im dać ciut więcej czasu, ale uważając, aby nie przedobrzyć, gdyż przegotowane staną się twarde i gumowe. Omułki, które podczas gotowania nie otworzą się wyrzucamy. Jak smakują omułki nie powiem Wam, bo ciężko mi to do czegokolwiek porównać, trzeba spróbować by się przekonać czy nam zasmakują. Nam najwygodniej jadło się je po prostu palcami i powiem tylko, że smakowały nam i z pewnością jeszcze kupię kolejne porcje, by wypróbować na inne sposoby.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg omułków świeżych lub mrożonych
  • główka polskiego czosnku
  • średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 500 ml piwa jasnego
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z cytryny
Omułki jeśli mamy zamrożone musimy je odmrozić. Następnie w chłodnej wodzie, najlepiej za pomocą czystego druciaka do naczyń dokładnie czyścimy skorupki i osuszamy je na papierowym ręczniku.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Natkę pietruszki siekamy.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy cebulkę i czosnek i chwilkę podsmażamy uważając, żeby się nic nie przypaliło. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem zalewamy piwem i na średnim ogniu gotujemy przez około 2 minuty. Wrzucamy omułki, posypujemy delikatnie solą i pieprzem i przykrywamy pokrywką. Dusimy na największym ogniu około 3 minuty kilka razy potrząsając patelnią, aby się przemieszały. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i zostawiamy na średnim ogniu kolejne 3 minuty, aż się ładnie otworzą, pamiętając by znów co jakiś czas potrząsnąć patelnią na boki. Na koniec posypujemy połową natki pietruszki i jeszcze raz mieszamy. 


Zdejmujemy z ognia i wykładamy na talerze, delikatnie polewając wytworzonym sosem. Podane na talerzach omułki posypujemy jeszcze pietruszką i skrapiamy sokiem z cytryny. Idealnie smakują z bagietką czosnkową.

UWAGA!!! Omułki które się nie otworzyły należy wyrzucić, gdyż najprawdopodobniej są zepsute, jemy tylko te które się otworzyły.

1 komentarz:

  1. Guter Artikel! Seite in diе Favоriten gepackt, ich
    sϲhaue gerne wieder vorbеi

    surft auf meine portale; G&G Magazin

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.