27 czerwca 2016

Bogracz

Bogracz to węgierski gulasz, najlepiej gotowany w kociołku nad ogniskiem, ale z braku owego sprzętu i ogniska, u nas zrobiony w garnku z grubym dnem na kuchence. Bogracz powinien być pikantny. Przepis podpatrzony od Magdy Gessler. U nas gości często w okresie jesienno-zimowym, gdyż jest bardzo aromatyczny i pożywny.


SKŁADNIKI :
  • 250 g boczku wędzonego
  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
  • 250 g pieczarek
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki wędzonej
  • woda
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku
Mięso wołowe i wieprzowe kroimy w dużą kostkę, boczek na paseczki. 
Cebule kroimy w dużą kostkę, czosnek na plasterki.
Do garnka z grubym dnem wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy i następnie dodajemy mięso wołowe, rumienimy je. Zalewamy wodą tak by było przykryte i pod przykrywką na średnim ogniu dusimy około 1 godziny, aż będzie półtwarde.W razie potrzeby podlewać wodą. W momencie, gdy wołowina jest już w połowie ugotowana dorzucamy mięso wieprzowe, wsypujemy trochę soli, pieprzu i paprykę wędzoną. Podlewając wodą (całe mięso ma być przykryte wywarem) dusimy około 45 minut, po czym dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Dusimy, aż ziemniaki będą półtwarde. Następnie dodajemy pokrojone w średnią kostkę papryki i pieczarki. Wlewamy również pomidory z puszki i dusimy wszystko około 20 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Pamiętajmy, aby cały czas sprawdzać czy jest wywar, jak jest go malutko to podlewać wodą.

Podawać z dodatkiem maciupkich,takich na jeden gryz klusek śląskich.

Przepis na idealne kluski śląskie znajdziecie tutaj.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.